Cast ‘Take good care of my baby’ ontvangen als ware filmsterren

De volledige cast werd op de rode loper ontvangen als ware filmsterren. © JR
Redactie KW

Zondag werd de cast van de kortfilm ‘Take good care of my baby’, ontvangen op de rode loper tijdens het Film Festival in Oostende. De film gaat over solidariteit in de Nieuwe Stad, een sociale woonwijk in Oostende.

De Nieuwe Stad in Oostende is een bijzondere wijk. De wijk wordt omschreven als een eiland in de stad met hoogbouw, een doolhof van sociale woningen, voetbalpleintjes en smalle achtersteegjes. De kortfilm, geregisseerd door Nicolas Daenens is een verhaal uit het leven gegrepen. Ook de cast zijn inwoners van de Nieuwe Stad. Hoewel de ‘Stad’ ooit nieuw was, zijn de gebouwen al jaren aan renovatie toe en leven de bewoners vaak in anonimiteit en isolatie, onder druk van armoede en een toenemende diversiteit. Het verhaal gaat eigenlijk vooral over een alleenstaande moeder van drie kinderen die op een dag een deurwaarder aan de deur krijgt en niet weet wat er mee aan te vangen. Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Klein Verhaal werkten samen om de cast te vormen. Dat deden ze door enkele ateliers te organiseren. Via improvisatie-oefeningen en kleine scenes werden mensen in een spontaan en realistisch spel betrokken. “We hebben die mensen hun verhalen laten vertellen. Uit die verhalen werden enkele gebeurtenissen genomen die dan in de film werden geïntegreerd. Het verhaal is dus gebaseerd op wat de mensen vertelden. We wilden iets doen rond solidariteit, het idee om een film te maken ontstond pas achteraf. Daarom hebben we hulp gevraagd aan Klein Verhaal. Zij vonden dat we er een film moesten over maken, zo ging de bal aan het rollen”, vertelt Tineke Decroos van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.

Het was een supertoffe ervaring om eens echt op een filmset te staan

Eva Young (29) speelt de hoofdrol in de film. Nicolas Daenens kwam eerder toevallig bij haar terecht. Tijdens zijn verkenningsrond sprak hij Eva aan, nog voor de ateliers. Hij vroeg om een foto van hen te nemen en vond dat de kinderen van Eva een fotogeniek gezicht hadden. Net daar was hij naar op zoek. Eva bezocht dan de ateliers en zo ging de bal voor haar aan het rollen. “Mijn kinderen zijn tien, acht en vier jaar, ook zij spelen mee in de film als mijn echte kinderen, vertelt Eva. “Het verhaal is gebaseerd op een jonge moeder van drie kinderen die de eindjes moeilijk aan elkaar kan knopen. Op een dag gaat de bel en staat er een deurwaarder aan de deur die beslag komt leggen op de meubels van ons gezin. Zo gaat het verhaal verder maar meer mag ik eigenlijk nog niet vertellen. Het was een supertoffe ervaring om eens echt op een filmset te staan. Ook de kinderen werkten heel erg goed mee. Ik ben erg trots op hen want in die vijf dagen dat de opnames duurden hebben ze heel wat moeten presteren. Wat het resultaat geworden is zien we zelf op zondag 10 september want ook wij hebben het eindresultaat nog niet gezien.”

Solidariteit

Meer dan honderd mensen wachtten de cast op. Met een bus kwamen ze als ware filmsterren toe om daarna over de rode loper, onder luid applaus, richting de zaal te gaan in de Kinepolis. “Het was de climax van een jaar lang hard werken”, vertelt Hans Dewitte, die Klein Verhaal coördineert. “Alles is gestart met op onderzoek gaan in de wijk, gesprekken aan te knopen en verhalen te verzamelen. Zowat de hele wijk is tijdens de opnames betrokken geweest. Met de film willen we rondtrekken in Vlaanderen en ze aan zoveel mogelijk mensen laten zien. We willen in elke grootstad de film gaan presenteren. Op die manier kunnen we de mensen de solidariteit die heerst in de wijk, laten zien. Vooral het debat rond solidariteit hopen we hier mee te voederen. De mensen uit de wijk weten wat solidariteit is en dat tonen ze ook in de film.”

Na de première is de hele cast nog samen met de ploeg gaan vieren in een feestzaal naast de Kinepolis.

(JR)