Café Derby kaapt vier prijzen weg op Women in Film Festival Vancouver

Redactie KW

Café Derby, het speelfilmdebuut van Lenny Van Wesemael met Wim Opbrouck in de hoofdrol, is op het Vancouver International Women in Film Festival bekroond met vier prijzen.

Naast de prijs voor de Beste Film staken Van Wesemael en co ook de prijs voor Beste Regie, Beste Fotografie en Beste Montage op zak. “Ik ben superblij”, verklaarde Van Wesemael na de uitreiking in een videoboodschap. “Het is leuk om te merken dat je film aan de andere kant van de wereld ook gewaardeerd wordt.” Ze bedankte verder nog de jury en het enthousiaste publiek.

Café Derby werd uitgekozen om op de internationale vrouwendag het Vancouver Festival te openen. Van Wesemael is daarmee de eerste Belgische regisseuse die deze eer toekomt. Haar semi-autobiografische verhaal viel niet alleen bij het publiek in de smaak, maar ook de jury was duidelijk onder de indruk.

Opbrouck als marktkramer en ondernemer

Van Wesemael liet zich voor haar eerste speelfilm inspireren door het levensverhaal van haar eigen vader en het bezoek dat paus Johannes Paulus II in 1985 aan België bracht. De hoofdrol is weggelegd voor Wim Opbrouck, die een marktkramer en ondernemer speelt. Andere rollen worden vertolkt door Ben Segers (Quiz Me Quick, Safety First), Monic Hendrickx (Penoza, Het bombardement) en nieuwkomer Chloë Daxhelet.

Van Wesemael is niet de eerste Belgische winnaar die in Vancouver met de hoofdprijs aan de haal gaat. In 2013 won de Gentse Patrice Toye er ook al de Prijs voor Beste Film met Little Black Spiders.

(Belga)