Buurtbewoners genieten massaal mee van zonovergoten Alcatraz

Een kleine 3.000 Kortrijkzanen en Zwevegemnaars kwamen vrijdag afgezakt naar het festival. Ook de zon was volop van de partij. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Met een kleine 3.000 waren ze, de Kortrijkzanen en Zwevegemnaars die vrijdagavond afzakten naar het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival op de Lange Munte. Opvallen doen de meeste gelegenheidsbezoekers wel, zij het omdat ze niét in het zwart gekleed gaan. Eén voor één toonden ze zich heel enthousiast: “Volgend jaar komen we sowieso terug.”

Nadat de mensen uit de buurt van het festival de voorbije jaren steevast daags voordien een rondleiding kregen op de terreinen, opteerde de organisatie in samenspraak met het stads- en gemeentebestuur van Kortrijk en Zwevegem dit jaar voor een specialleke. Mensen die in één van beide woonden, konden mits registratie vrijdagavond gratis naar het festival komen. “Zo kan iedereen uit Groot-Kortrijk en Zwevegem zien hoe het er bij ons aan toegaat”, verklaarde de organisatie.

Vooroordelen

De oproep viel allerminst in dovemansoren: net geen 3.000 Kortrijkzanen en Zwevegemnaars meldden zich aan voor een gratis ticket. Velen onder hen maakten vandaag pas voor de eerste kennis met het stevige festival. Zo ook de familie Bourgois-Da Costa uit Bellegem. “Wij kwamen de voorbije jaren wel eens vaker piepen aan de rand van het festival”, vertelt Liliana Da Costa. “We wonen hier net zo heel erg vandaan en konden de muziek tot thuis horen.”

Liliana Da Costa en Alexander Bourgois genoten samen met Lucas en Tiana van een frietje op het festivalterrein.
Liliana Da Costa en Alexander Bourgois genoten samen met Lucas en Tiana van een frietje op het festivalterrein.© Olaf Verhaeghe

Vader Alexander Bourgois is wel enigszins fan van het hardere genre. “Vooral dan het talent van eigen bodem. Een band zoals Discordya bijvoorbeeld kan me wel bekoren.” “Ik vind het zeer tof dat Alcatraz de buurtbewoners wil betrekken bij hun festival. Veel mensen hebben misschien vooroordelen klaar over het publiek, maar eens je hier bent smelten die volledig weg”, zegt Liliana. “Ook voor de kinderen is hier heel wat te beleven. Alcatraz is wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar!”

“We gaan VIP”

Vriendinnen Ann Deneckere en Sylvie Verschaeve uit Zwevegem genieten ook mee van de sfeer en de muziek. “Wij staan letterlijk voor alle genres en stijlen open”, stelt Sylvie. “Ik doe wel vaker festivals; van Werchter over Hype-O-Dream in Waregem tot het stevigere Graspop.” “Onze eerste indruk van Alcatraz? Gezellig, gezapig. Vooral de overdekte bar staat ons wel aan. Ik voelde me hier eigenlijk meteen op mijn gemak”, zegt Ann.

Vriendinnen Sylvie Verschaeve en Ann Deneckere poseerden met hun pas gekochte Alcatraz-t-shirt. Twee onbekende fans poseerden mee.
Vriendinnen Sylvie Verschaeve en Ann Deneckere poseerden met hun pas gekochte Alcatraz-t-shirt. Twee onbekende fans poseerden mee.© Olaf Verhaeghe

“Straks blijven we zeker hangen voor Ghost. Ik ben er nu al van overtuigd dat we volgend jaar terugkeren“, aldus Sylvie. “Sowieso! We komen VIP“, lacht haar vriendin de tanden bloot.

Q aan de ingang

Ondertussen steekt ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne de handen mee uit de mouwen. Zelf is hij wel te vinden voor het stevigere gitaarwerk. Aan de toegangspoort van de befaamde Alcatraz Prison hielp hij mee om de inwoners van Kortrijk en Zwevegem vlot naar binnen te loodsen.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne - voor één keer niet in het pak - hielp mee aan de ingang.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne – voor één keer niet in het pak – hielp mee aan de ingang.© Olaf Verhaeghe

De tiende verjaardag van het Hard Rock & Metal Festival wordt nog het hele weekend gevierd. Op zaterdag worden drie gelukkige koppels door Van Quickenborne in de echt verbonden. Met meer dan veertig bands verdeeld over twee podia blijft Alcatraz verder groeien.

https://www.youtube.com/watch?v=KfunOq2tbVU