Burgemeester stelt recreatieverbod in op put van Nieuwkapelle

27/07/17 om 13:01 - Bijgewerkt om 13:00

In de put van Nieuwkapelle bij Diksmuide zijn blauwalgen of cyanobacteriën aangetroffen. Burgemeester Lies Laridon (CD&V) heeft een volledig recreatieverbod uitgevaardigd.

Burgemeester stelt recreatieverbod in op put van Nieuwkapelle

© TVDA

De voorbije dagen werden er in de put in Nieuwkapelle blauwalgen waargenomen. Er werden onmiddellijk stalen genomen en onderzocht. Hieruit bleek dat het effectief om cyanobacteriën of blauwalgen gaat. Die komen vaak voor bij warm weer in stilstaand water. De algen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. Wegens mogelijke gezondheidsrisico's is het voortaan verboden te zwemmen, te baden of aan waterrecreatie te doen in Nieuwkapelle. Ook honden mogen het water niet in en vissen is verboden.

Net als vorig jaar

Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich gelukkig zelden voor, maar voor kinderen kan het best gevaarlijk zijn. Symptomen zijn rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar wie twijfelt consulteert best de huisarts. Het is niet de eerste keer dat er blauwalgen worden aangetroffen in Nieuwkapelle. Vorig jaar kampte de put met hetzelfde probleem. Ook in Ieper hebben ze al jaren last van blauwalgen op de Dikkebusvijver.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!