Bruno Vanden Broecke en Natali Broods hernemen afstudeerproject voor Theater aan Zee

Redactie KW

Van 28 juli tot en met 6 augustus vindt in Oostende de 20ste editie van Theater Aan Zee plaats.

Wie herinnert zich nog de commotie rond de voorstelling ‘Buffet Cannibale’, waarbij een naakte man met een varkensneus in de vitrine lag van een slagerij in de Adolf Buylstraat? De controverse daarrond haalde toen zelfs het nieuws op BBC. We schrijven dan 1997, de eerste editie van Theater Aan Zee…

“In de voorbije 20 jaar waren meer dan 3.000 acteurs en kunstenaars hier aan het performen op minstens 150 verschillende locaties”, rekent coördinator Luc Muylaert ons voor. “Zoals al sinds het opstarten van het festival hapt het luik Jong Theater ook nu weer het grootste stuk uit het programma. Theater Aan Zee (TAZ) biedt aanstormende talenten graag de kans om hun werk voor te stellen aan een groot publiek. Dit is zowat het dna van TAZ en dat gaan we niet verloochenen. We slaan wel een brug met de jonge makers ‘van toen’ en die van nu. Zij presenteren recent werk of brengen op vraag van ons een nieuwe creatie of hernemen een vroeger kassucces.”

Tot die laatste categorie behoort ‘Kleine Bezetting’, gespeeld door Bruno Vanden Broecke en Natali Broods. Dat wordt op 28 juli overigens de openingsvoorstelling. “Ik vind het een hele eer”, zegt Natali Broods van De KOE. “Voor ons afstudeerproject aan Studio Herman Teirlinck zochten wij een bijzondere tekst, maar vonden die niet meteen. We brouwden toen maar zelf een dialoog tussen een man en een vrouw, waarbij hun onvermogen om te communiceren het gesprek bepaalt. Ik heb er heel veel zin in om dat opnieuw aan te pakken.”

Bruno Vanden Broecke en Natali Broods hernemen afstudeerproject voor Theater aan Zee

Het openingsconcert vindt dan weer plaats op 27 juli op de vijver van het Leopoldpark. Pedalurgie heet het, muziektheater op traag water. Zeemansliederen met hoog bluesgehalte vanaf een eigenhandig gebouwde trappelmuziekbootmachine…

Het wordt weer moeilijk kiezen tussen het grote aanbod dat TAZ ook dit jaar in petto heeft. Het volledige programma staat vanaf 8 juni online op www.theateraanzee.be, al blijven vaste waarden als het luik Familiepark – een fantastische beleving voor kinderen, hun ouders én grootouders – en de avondoptredens op Café Koer aanraders van formaat.

Daarnaast zijn de onderdelen Jong Muziek, Uitgelezen Aan Zee, de Nomaden, De Debutanten en Salongesprek niet te versmaden.

“Tijdens deze jubileumeditie kijken we niet alleen even achterom, maar richten we de blik ook op de toekomst”, zegt Luc Muylaert. “Zo programmeren we deze zomer maar liefst tien premières – waaronder vier Belgische – en een avant-première. Niet te vergeten is ook de try-out van ‘Er wordt naar U geluisterd’ waarbij stand-up comedian Wim Helsen zijn oor te luisteren legt bij uw binnenste.”

Onze tips: ‘Zeestuk’ (een cross-over tussen theater en beeldende kunst, waarbij de groep SKaGeN je aan de Koninklijke Villa meeneemt door een imaginair museum), ‘Blèten’ (met onder meer rasverteller Warre Borgmans), Pura Vida (unieke reggaenacht in de lokettenzaal van De Grote Post) en Foot-The Organ of Bach (met het saxkwartet BL!NDMAN in de Sint-Janskerk).

(Rio)

>> Tickets zijn vanaf 13 juni te koop via het UITloket in het cultuurcentrum, aan de balie van Toerisme Oostende (Monacoplein) en op het nummer 059-33 90 00.