Brugse rechtbank speelt hoofdrol in ‘De Rechtbank’ op Vier

Redactie KW

In het najaar maken de kijkers van het programma ‘De Rechtbank’ kennis met strafrechters Gerda Weymiens uit Brugge en Bert Salembier uit Oostkamp.

Het nieuwe seizoen van het populaire tv-programma ‘De Rechtbank’ speelt zich gedeeltelijk af in de Brugse rechtbank

“Ik zag dat eerst niet zitten”, aldus Gerda Weymiens. “Ik vreesde dat mijn zittingen zouden uitmonden in een circus met een filmploeg in de zaal. En Justitie is allesbehalve een circus, maar bittere ernst. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg heeft mij moeten overtuigen om deel te nemen. Justitie staat in de media vaak ten onrechte in een slecht daglicht. Hij zag in deze tv-reeks over de rechtbank een middel om aan een breed publiek te tonen hoe Justitie echt werkt. Rechters zijn hard zwoegende magistraten die zes dagen op zeven actief zijn. Het merendeel van de tijd werken wij in stilte.Het is ook geen soap, er wordt niks geënsceneerd. ‘t Is louter een weergave van hoe het eraan toegaat op de rechtbank.”

Naar eigen zeggen heeft Bert Salembier niet lang getwijfeld om zijn medewerking te verlenen. “Ik vond het zelfs mijn plicht. Justitie levert, althans als ik naar mijn collega’s kijk, puik werk en dat mag wel eens gezien worden. Ik had eerlijk gezegd wel meer tegenkanting verwacht bij de beklaagden, maar tot mijn verwondering waren er toch die zich zonder probleem laten filmen. Er wordt met drie camera’s gefilmd, maar dat merk je op den duur niet meer. Bij strafzaken moet je zeer ad rem zijn waardoor al je aandacht wordt opgeslorpt. Ik heb mijn zittingen gedaan zoals ik ze altijd doe, denk ik. Mijn doel is uiteraard niet een goed programma, maar een behoorlijke rechtsbedeling. Hopelijk hebben de makers voldoende bruikbaar materiaal mee naar huis. Ik ben benieuwd naar het resultaat.”

In deze realityreeks schitteren nog drie andere Brugse rechters : Peter Vandamme (politierechter), Paul Gevaert (onderzoeksrechter), Boudewijn Van Hove (vrederechter).

Vanaf maandag 2 september om 21 uur te zien in ‘De Rechtbank’ op Vier.

(SV/AF)