Brugse ‘De Nieuwe Lichting 2017’-kandidaat BRGT scoort YouTube-hit

© foto Oebe Roelant
Redactie KW

In nauwelijks negen dagen haalde Bregt Vanneuville alias BRGT 9.000 views op YouTube met ‘Been you’, een nummer dat hij voor zijn vriendin schreef, maar dat gezongen wordt door Lisa Van Loo. Net als vorig jaar is de jeugdige Bruggeling geselecteerd voor ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel.

Eerder dit jaar wist Bregt Vanneuville (22) door te dringen tot de halve finale van Humo’s Rock Rally. Samen met zijn medemuzikanten bleek de concertzaal van de Vooruit in Gent op zondag 6 maart het eindstation. Ook voor Mellow, zijn toenmalige pseudoniem. Vandaag gaat hij als BRGT – Bregt zonder e – door het leven. “Al googlenend heb ik achterhaald dat de alias Mellow al door iemand geclaimd werd”, legt Vanneuville uit. “Terugkijkend beschouw ik die periode ook als een muzikale test. Ik wou er mijn creatieve grenzen mee aftasten. Ondertussen zijn we een klein jaar verder. Ik heb heel wat nummers geschreven, mijn sound geherdefinieerd en mijn live-set in elkaar gestoken. Er zit een veel duidelijkere lijn in. Mijn stem draagt vandaag nadrukkelijker mijn songs, mijn vocals zweven als het ware boven het muzikale landschap. Daarnaast stel ik muzikale soberheid tegenover excessen in mijn geluid, wat voor mooie contrasten zorgt. Ook tekstueel ga ik een stap verder, omdat ik veel autobiografischer schrijf, meer verhalend ook.”

Multimediaal bedrijf

Zijn songmateriaal knutselt de jonge twintiger in zijn home studio in elkaar. Hij speelt zelf gitaar, bas, piano en drums in en loopt die tot één geheel. Pas in laatste instantie voegt hij er vocals aan toe. “Ik heb zes à zeven nummers klaar die in de eerste helft van 2017 uitgebracht zullen worden”, zegt Vanneuville, die momenteel als master Industrieel Ingenieur een postgraduaat Innoverend Ondernemen volgt aan de Universiteit Gent. “Samen met enkele anderen ben ik een multimediaal bedrijf aan het opstarten. In ons team zitten studenten Film en Fotografie, maar ook gemotiveerde jongeren die zich over het artwork en het management gaan ontfermen. Binnenkort starten we met het organiseren van optredens op unieke locaties in Gent. Op het eerste concert begin maart zullen bezoekers een zicht hebben op de hele stad. Dan zal ik ook enkele nieuwe nummers live brengen en gaat een dj aansluitend een set spelen. Live zal ik opnieuw alles zelf inspelen en met looping werken. Bij ‘Time flies by’, dat Studio Brussel geselecteerd heeft voor ‘De Nieuwe Lichting 2017’, ga ik ook een videoclip laten maken.”

(svv)

Bekijk hier de Youtube-hit van Bregt Vanneuville, alias BRGT.