Brugse burgemeester en cultuurschepen overschilderen kunstwerk

© svv
Redactie KW

Dinsdagvoormiddag hebben de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) en de plaatselijke schepen van Cultuur Mieke Hoste (sp.a) het schilderij ‘Les Refugiés’ van beeldend kunstenares Mieke Teirlinck overschilderd. Een symbolische daad waarmee de eerste artist-in-residence in Brugotta Hal Biekorf werd afgesloten.

In november vorig jaar presenteerde de Brugse kunstenaar Mieke Teirlinck haar muurschildering ‘Les Refugiés’ aan de ingang van theaterzaal Biekorf, die het Cultuurcentrum Brugge de naam Brugotta Hal Biekorf meegaf. Met haar werk wou Teirlinck de vluchtelingeproblematiek onder de aandacht brengen binnen het thema ‘Migratie’, waar het Cultuurcentrum Brugge het voorbije seizoen nadrukkelijk rond werkte. Op ‘Les Refugiés’ zijn vijf figuren te zien. Zo delen de markiezin en het nijlpaard (in de Egyptische mythologie symbool van de bescherming van het ongeboren kind) dekens uit aan een konijn met een veel te grote muts. “Rond hun hals dragen zij allen een etiket en zijn ze voorzien van een knapzak of valies”, legt Mieke Teirlinck uit. “Minimale bezittingen bij de start van een nieuw leven? En zo ja, hebben ze wel de juiste papieren? Zoals zo vaak bij doordachte actuele beeldende kunst vallen meerdere lagen te ontdekken.”

Weg vrijgemaakt

Na de vernissage vroeg het Cultuurcentrum Brugge aan creatievelingen uit verschillende kunstdisciplines een antwoord te formuleren op het migratievraagstuk. Het inspireerde meer dan veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland om een werk te maken voor de tentoonstelling ‘AiR Biekorf’. Om deze eerste ‘AiR Biekorf’-expositie af te sluiten, zette het Cultuurcentrum Brugge deze voormiddag een finissage op het getouw. Teirlinck beklom een ladder en borstelde eerst het woord ‘Welkom’ op haar ‘Les Refugiés’. Daarna werd haar werk overschilderd. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) en schepen van Cultuur Mieke Hoste (sp.a), maar ook Peter Devisch (waarnemend en zakelijk directeur van het Cultuurcentrum Brugge) en Peter Roose (waarnemend artistiek directeur van hetzelfde cultuurhuis) stopten een kwast in een blik verf en smeerden een wit goedje over Teirlincks werk uit. “Op die manier maken we de weg vrij voor de volgende artist-in-residence“, sprak Peter Roose.

Wie dat wordt, is binnen het Cultuurcentrum Brugge ondertussen geweten, maar wordt pas op zondag 17 september bekendgemaakt. Die namiddag vindt een nieuwe editie van de Brugse Cultuurmarkt in de binnenstad plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier