Brugse Budget Trash geselecteerd voor ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel

Budget Trash © SVV
Redactie KW

Ze zijn nog geen twintig en toch worden de vijf bandleden van Budget Trash al tegen de borst gedrukt door Studio Brussel. Vorige week kregen ze te horen dat ze geselecteerd werden voor ‘De Nieuwe Lichting’.

De Arno’s hebben het voor het zeggen in Budget Trash, of toch drie van hen. Naast Arno De Groote (18, drums), Arno Huygens (18, bas) en Arno Vanhoutte (17, zang en gitaar) maken Kawien Choi (16, gitaar) en Tibo Nassel (17, leadgitaar) de line-up compleet. Vijf tieners voor wie lol maken hun lust en leven is. Voorbeeld: voor Budget Trash zaten De Groote en Huygens samen al in een bandje genaamd Cancelled. Ze hebben nooit opgetreden. ?Geld hebben we nog niet en we maken muziek die rechtstreeks uit een garage lijkt te komen, dus kozen we voor de groepsnaam Budget Trash”, legt De Groote uit.

Meisjes, surfen en uitgaan.

Eerder dit jaar in maart traden ze voor het eerst op tijdens een huiskamerconcert bij Sabine Simoens, de moeder van Arno Huygens. ?Nu al etaleren we een soort charisma die je in andere bands niet aantreft”, lacht deze Gentse kotstudent. ?We nemen onszelf niet al te serieus. Eigenlijk spuwen we met Budget Trash een vorm van kritiek op de alom heersende serieuzigheid.”

Het groepsrepertoire bestaat ondertussen uit acht nummers, waarvan de meeste met de Ramones-lengte van anderhalve à twee minuten flirten. Live coveren ze ook ‘Territorial Pissings’ van Nirvana en ‘Stoked and broke’ van Fidlar. Vanhoutte schrijft de meeste teksten. Die gaan over een meisje, surfen en uitgaan. Met zijn gitaarriffs wijst Nassel de anderen de weg. ?Ik heb ook de tekst van ‘Thirsty’ geschreven”, geeft Choi aan. ?Het handelt helemaal niet over drank, maar over een periode waarin hij heel geil stond“, vallen de anderen in. ?Nu hij een liefje heeft, is hij veel rustiger.”

Stemmen voor “De Nieuwe Lichting”

Muzikaal laten deze vijf jonkies zich graag gidsen door Fidlar. ?Op termijn willen we graag een ep uit brengen, maar we zullen zeker niets overhaasten”, legt Nassel uit. ?Steve Albini mag zich wel paraat houden”, lacht Degroote. ?Eerst moet iedereen voor ons stemmen voor ‘De Nieuwe Lichting'”, onderstreept Vanhoutte. ?En niet vergeten, hé.” Vanavond spelen ze in jeugdhuis Comma in Brugge.

(SVV + foto SVV)