Brugs dancefestival moet eerst deejays screenen op druggebruik

De editie 2015 zal plaatsvinden op zaterdag 26 september in de Stal Tillegem langs de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels © GF
Redactie KW

Het jongerenfestival Elements mag toch plaatsvinden. De stad Brugge en de organisatoren hebben een compromis bereikt.

Het massaal druggebruik op de vorige editie van Elements bracht het voortbestaan van dit festival in het gedrang. Bij politiecontroles na het festival bleken vele automobilisten niet dronken maar high te zijn. Bijgevolg eiste burgemeester Renaat Landuyt een aantal garanties van de organisatoren Suburb Soundz.

“De absolute voorwaarde van het stadsbestuur aan de organisator is om het festival veilig en comfortabel te houden voor zowel de bezoekers als de omwonenden. Daarom zijn er duidelijke afspraken gemaakt”, stelt Renaat Landuyt. “Het aantal veiligheidsmedewerkers wordt verhoogd, zodat er een beter toezicht is op en rond het festivalterrein. Aan de ingang zal er streng toezicht zijn op zowel de minimumleeftijd (16 jaar) als op het bij zich dragen van illegale middelen. Ook de lokale politie zal haar aanwezigheid op en rond het terrein optrekken.”

Kwaliteitseisen

“De lokale politie adviseert de organisatoren over de inzet van festivalmedewerkers om zo minimale kwaliteitseisen te garanderen. Er is bijzondere aandacht voor de geluidsspreiding op en rond het terrein. Er zijn duidelijke afspraken over de geluidsnormen en de navolging daarvan. Er is bijzondere aandacht voor de mobiliteitsaanpak met extra aandacht voor parkeergelegenheid en het aanbieden van alternatieven.”

Artiesten die louter gebruikers van illegale middelen aantrekken worden sowieso geweerd

“Om het gebruik van en handel in illegale middelen maximaal te voorkomen zijn er duidelijke afspraken met de lokale politie en parket: er zal streng gecontroleerd worden. Bezit of gebruik van illegale middelen zal worden vervolgd. De organisator engageert zich om alle mogelijke middelen in te zetten om het publiek te informeren dat illegale middelen niet toegestaan zijn op het festival. Er worden geen beperkingen opgelegd aan de muziekgenres die geprogrammeerd kunnen worden op Elements. Maar ook artiesten die illegale middelen gebruiken of aanprijzen zijn niet welkom op het festivalterrein.”

Screenen

Renaat Landuyt stelt: “Om te vermijden dat een risicovol publiek meekomt in het zog van een artiest of DJ engageert de organisator zich om de artiesten en DJ’s grondig te screenen vooraleer deze in de programmatie op te nemen. Ik reken op het engagement van de organisator om deze risico-screening van artiesten optimaal uit te voeren. Artiesten die louter gebruikers van illegale middelen aantrekken worden sowieso geweerd.”

Elements 2015 wordt beschouwd als een gespecialiseerd dancefestival, waarvoor de minimumleeftijd 16 jaar is. “Ouders worden dan ook gevraagd goede afspraken te maken over de deelname aan dit festival door hun kinderen. Wie jonger is dan 16 zal het festivalterrein niet kunnen betreden”, vervolgt de Brugse burgemeester.

Renaat Landuyt erkent wel de waarde van dit jongerenfestival : “Ik ben ervan overtuigd dat het Festival Elements kan bijdragen aan de uitstraling van Brugge als jonge en toekomstgerichte cultuurstad, op voorwaarde dat alle mogelijke maatregelen genomen worden om de veiligheid, de gezondheid en het comfort van bezoekers en omwonenden te garanderen.”

De editie 2015 zal plaatsvinden op zaterdag 26 september in de Stal Tillegem langs de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier