Brugs Bierfestival keert terug naar het Belfort

Het Brugs Bierfestival keert terug naar de gezellige stadshallen onder het Belfort. (Foto a-BP) © Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Een gigantische tent op de Markt moet het plaatsgebrek in de stadshallen helpen opvangen.

De organisatoren van het Brugs Bierfestival zaten na de laatste editie met hun handen in het haar. Omdat de beurshal eind dit jaar wordt afgebroken, had de bierbeurs geen locatie meer voor zijn tiende editie op 4 en 5 februari 2017. En veel alternatieven voor een evenement dat bijna 20.000 bezoekers trekt, zijn er niet in Brugge.

Deurcentimeters

“Het grote probleem in onze zoektocht was dat veel Brugse locaties uit de boot vielen omdat ze te weinig in- en uitgangen hebben”, vertelt Marc Vandepitte, voorzitter van de Brugse Autonome Bierproevers (BAB). “De veiligheidsregel is: per bezoeker moet je één vierkante centimeter deur hebben. Locaties zoals het Oud Sint-Jan zijn daarin helaas te beperkt.”

“Een grote tent op de Markt moet voor extra ruimte zorgen”

In samenspraak met het stadsbestuur – dat na het verlies van de Ronde van Vlaanderen niet nog een topevenement wilde zien verhuizen – werd een oplossing gevonden: terug naar de stadshallen, met een grote kadertent op de Markt. “Op die manier konden we voor ons tienjarig bestaan terugkeren naar de plaats waar het voor ons allemaal begonnen is.”

Kilte

Het Brugs Bierfestival moest in 2014 met veel spijt in het hart de stadshallen verlaten omdat het evenement daar uit zijn voegen barstte. “In geen tijd waren we gegroeid naar meer dan 10.000 bezoekers, waardoor de bezoekers als haringen in een ton zaten”, gaat Marc Vandepitte verder. “We móésten uitwijken. De warmte van de prachtige middeleeuwse hallen hebben we moeten inruilen voor de kilte van de Beurshalle. Maar dankzij een mooie aankleding hebben we van die versleten hal toch nog iets aangenaams kunnen maken en zijn we verder kunnen groeien naar intussen bijna 20.000 bezoekers. Dankzij de tent op de Markt slaan we twee vliegen in één klap: we kunnen terugkeren naar de roots én de bezoekers en standhouders weer het nodige comfort aanbieden.” Aan de succesformule wordt er amper gesleuteld. “Er zullen opnieuw een 70-tal brouwerijen meer dan 300 bieren voorstellen.”

Uitdaging

Voor de organisatie wordt de verhuis alvast een hele uitdaging. “Alle brouwerijen moeten elektriciteit en aan- en afvoer hebben. Gelukkig zullen we hierbij kunnen rekenen op de steun van de stad. Er is weer een evenement in de hart van de stad, niet onbelangrijk in deze moeilijke toeristische tijden.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier