Bruggelingen klinken op slot Triënnale 2015

Redactie KW

De drink waarvoor honderden Bruggelingen opdaagden, werd door de organisatoren aangeboden ter hoogte van de Carmersbrug.

Met een gratis drink werd de Triënnale Brugge 2015 in de vooravond afgesloten. Daar had het Japanse architectenbureau Atelier Bow-Wow het drijvend loungeponton Canal Swimmers’ Club aan laten leggen. Dit ponton groeide de voorbije maanden uit tot één van de absolute blikvangers van de Triënnale die hedendaagse kunst en architectuur in de historische binnenstad toonde. In een persbericht brak Open VLD-raadslid Jasper Pillen een lans voor het behoud van één Triënnale-realisatie: de toegang tot de groene en waterrijke omgeving rond de pakhuizen tussen de Dampoort en Komvest. Daar was de voorbije vijf maanden het succesvolle pop-up URB EGG Triënnalecafé gevestigd. “De huidige containerstructuur kan dienst doen als een tijdelijke expositie-ruimte voor jonge Brugse kunstenaars en fotografen. Beperkte horeca kan er mogelijk blijven”, stelde Pillen voor.

Nog 935 dagen en dan is het zo ver

In zijn speech op het ponton benadrukte burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) echter dat er ‘geen enkel werk behouden zal blijven’. “Maandag begon men met de afbouw op de Markt om finaal bij dit weghalen van het ponton te eindigen”, aldus Landuyt. “Deze Triënnale heeft ons niet alleen meer zelfvertrouwen gegeven, maar ook geleerd om op een andere manier te genieten van de publieke ruimte.”

Voor 2018 kondigde hij een volgende Triënnale aan. “Nog 935 dagen en dan is het zo ver”, ginnegapte de Brugse burgervader. “Ook dan zal het thema aansluiten bij de structuur van de stad.”

Voor volgende zomer stelde Landuyt al een voorsmaakje van de volgende Triënnale ‘op een verrassende plaats’ in het vooruitzicht. Daarna gaf hij het startschot voor de gratis drink die een uur duurde.

(SVV/Foto BP)