Bruggeling Eddy Van Mouffaert bundelt ‘Straffe Stoten uit de Showbizz’ in boekje

Eddy Van Mouffaert had naar eigen zeggen al van kindsbeen af een vlotte pen. © Davy Coghe
Redactie KW

In de aanloop naar ‘Vlaanderen zingt’ nam Le Grand Julot vorig jaar op de Markt afscheid van het publiek. Sindsdien kreeg zijn geestelijke vader Eddy Van Mouffaert nog geregeld aanbiedingen voor optredens binnen, maar afscheid nemen, wilde hij maar één keer. Nu rolde zijn boekje ‘Straffe Stoten uit de Showbizz’ van de persen.

Liefst 25 jaar stond Eddy Van Mouffaert (69) op de planken en dan maak je natuurlijk wel wat mee. “Soms waren er hilarische momenten, soms ook ronduit droevige en zelfs bizarre omstandigheden”, schrijft Van Mouffaert op het achterplat van ‘Straffe Stoten uit de Showbizz’. “Met dit boekje wil ik het publiek onverbloemd vertellen hoe het er achter de schermen van onze showbizz aan toe gaat, want there’s no business like showbusiness.”

“Al van kindsbeen af kon ik op uitmuntende wijze de pen voeren. Voor mijn opstellen haalde ik hoge cijfers. Doordat mijn muzikale ontwikkeling zo’n hoge vlucht nam, was er nauwelijks tijd om me daarop te concentreren. Nadat ik besloten had om met Le Grand Julot niet langer op te treden, kwam er ruimte vrij om een aantal anekdotes te compileren die ik door de jaren heen had meegemaakt. Zelf vond ik dit een interessant uitgangspunt, omdat de meeste mensen ook maar één kant van de showbusiness zien. Met mijn boekje wil ik hen ook inkijk geven in de backstage. Alles bij elkaar heb ik een 50-tal verhalen bij elkaar gebracht.”

Kar als kleedkamer

Die verhalen zijn zowel komisch als tragisch van aard, zo laten titels van verhalen als ‘Danser zonder broek’, ‘Een dringende behoefte’, ‘Een huwelijksfeest met hindernissen’ en ‘Omkleden tussen het puin’ ook vermoeden. Er zijn evenwel veel meer verhalen.

Ooit werd ik gevraagd voor een optreden in een rustoord in Liedekerke. Een kleedkamer bleek niet voorhanden te zijn, waardoor ik verwezen werd naar een ruimte met klapdeuren. Nadat ik me getransformeerd had in Le Grand Julot, deponeerde ik mijn kleren op een kar. Na mijn optreden zocht ik opnieuw die kar op, maar… die bleek verdwenen.. Bewoners hadden die kar immers aangeslagen om koffie op te plaatsen voor een praatnamiddag”, lacht hij.

Volgens Van Mouffaert kun je over de kleedkamers in Vlaanderen op zich al een boek schrijven. Die kleedkamers variëren immers van lokalen waar je tussen de bierbakken je plunje mag aantrekken over hooizolders, slaapkamers tot garages. Vaak moest hij zich in zijn eigen wagen aankleden en één keer zelfs onder een kerkpodium vol stoelen, waar je niet eens recht kon staan.

In mijn boekje heb ik het niet over vedetteparades. In de hoogtijdagen van de lokale radio’s werkten artiesten soms met hun ellebogen om toch maar op scene te kunnen verschijnen. Meestal was de afspraak om er na drie à vier nummers mee op te houden, maar je had lui die er een sport van maakten om het 50 minuten uit te zingen, wat achter de schermen voor veel nervositeit en tumult zorgde.”

Nieuwe single

Vedetteparades zitten er voor Van Mouffaert niet meer in, maar als Eddy Govert bracht hij onlangs toch een nieuwe single uit met de welluidende Brugse titel ‘Ik zien stapelzot van joen’. “De website WithYou.tv vroeg me om in hun studio over dat nummer te komen praten”, vertelt Van Mouffaert. “Toen ik thuiskwam, stond mijn telefoon meteen roodgloeiend. De ene organisator na de andere belde me met de vraag of ik weer ging optreden. Nogmaals: ik heb er een punt achter gezet en een comeback zit er niet in. Ik blijf immers in de muziekbusiness actief.” (SVV)

‘Straffe Stoten uit de Showbizz’ kost 15 euro en is verkrijgbaar via de websites van alle grote boekhandels en via www.shopmybooks.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier