Brugge verwacht komend weekend duizenden bezoekers voor oogstrelende Venetiaanse parade

Redactie KW

Op zaterdag 14 en zondag 15 januari komen 50 leden van het internationale genootschap Les Costumés de Venise naar de binnenstad van Brugge om door de straten te paraderen. Er worden duizenden belangstellenden verwacht.

Mannen en vrouwen die gemaskerd en volledig onherkenbaar door de straten en steegjes van Brugge flaneren, zonder onderweg ook maar één woord te laten vallen. Dat is Les Costumés de Venise, het internationaal vermaarde gezelschap van liefst vijftig mannen en vrouwen dat vzw Hotels regio Brugge tijdens het tweede weekend van januari naar Brugge haalt. De vzw kon hiervoor rekenen op de steun van Rita Peers, voorzitster van de Brugse handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat. Zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 januari zijn er optochten gepland om 10 en om 14 uur. “Dit gezelschap was zelf vragende partij om naar Brugge te komen, omdat ze met hun nieuwe kostuums proef willen draaien voor de geplande parade in het Venetië van het zuiden”, legt Paul Asselman van vzw Hotels regio Brugge uit.

Nocturne aan de Dijver

Op zaterdag 14 januari vertrekt de parade in de voormiddag aan het Minnewaterpark, bij heel wat toeristen bekend als The Lake of Love of Le Lac d’amour. “Voor deze optocht verwachten we een omvangrijke delegatie professionele fotografen uit Frankrijk en Italië die in het kielzog van dit gezelschap van stad naar stad meetrekken, want elk gekostumeerd lid houdt er een eigen fanclub op na”, duidt Asselman.

“Volgend jaar hopen we een nog ruimere delegatie te ontvangen”

De dag nadien ligt het vertrekpunt aan het Begijnhof. In de namiddag staat de kick-off op beide dagen aan Novotel gepland. Op zaterdag 14 januari kun je om 17 uur ook nog een nocturne bijwonen aan de Dijver. “Toerisme Brugge en plaatselijke dienst Lokale Economie verlenen hun medewerking en Brugge Plus zal voor die nocturne een podium van vijftig meter plaatsen”, zegt Asselman. “Voor volgend jaar hopen we dat deze stedelijke evenementenvzw de organisatie van Les Costumés de Venise van ons overneemt. Stadsbeiaardier Frank Deleu zal dan ook zijn medewerking verlenen door op beide dagen aangepaste muziek te spelen. Bedoeling is dan om een nog ruimere delegatie te ontvangen van in totaal honderd gekostumeerde mannen en vrouwen. We hopen dat we volgend jaar ook het publiek warm kunnen maken voor het bijwonen van een gemaskerd bal in de beste Venetiaanse traditie. De komende maanden zetten we een zoektocht naar een geschikte locatie in.”

“Als hotelsector meegroeien”

In Venetië waren Les Costumés de Venise in 1979 voor het eerst in het straatbeeld te zien. Met drie miljoen bezoekers zijn ze vandaag goed voor een absoluut topevenement. “Als hotelsector hopen we de komende jaren vanzelfsprekend ook te groeien”, onderstreept Asselman. “Als we op Facebook voort mogen gaan, wordt het ook hier een succes: 1.800 mensen gaven inmiddels te kennen dat ze dit evenement bij willen wonen, terwijl er liefst 17.000 geïnteresseerd zijn.”

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier