Brugge Plus vindt nieuwe directeur in Tielt

Lieve Moeremans is de nieuwe algemeen directeur van Brugge Plus. (Foto RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Na een lange zoektocht heeft Brugge Plus (opnieuw) een algemeen directeur gevonden. Lieve Moeremans komt over van Theater Malpertuis in Tielt, waar ze sinds 2000 de zakelijke leiding in handen heeft.

De beslissing om voor Lieve Moeremans (37) te kiezen als algemeen directeur van Brugge Plus dateert van begin deze maand, maar de nieuwe directeur wilde zich donderdagavond eerst voorstellen aan de voltallige raad van bestuur en hun volle steun krijgen vooraleer op het publieke toneel te verschijnen. Ze wil absoluut met een uitstekende verstandhouding beginnen bij de vzw die de evenementen van de stad Brugge organiseert, zoals Kookeet, de Triënnale en Uitwijken. “Ik ben een open en verbindende persoon, en dat wil ik vanaf 1 september ook voluit inzetten”, vertelt Lieve Moeremans, licentiaat kunstwetenschappen en master in cultuurmanagement.

Verleden

De 37-jarige Vlaams-Brabante, die sinds haar achttiende in Gent woont, komt over van Theater Malpertuis in Tielt, waar ze sinds 2000 de zakelijke leiding had. Daarvoor was ze vijf jaar actief als coördinator van productiehuis 4Hoog in Gent. “Malpertuis is een heel fijne organisatie, maar klein. Brugge Plus is een nieuwe uitdaging die op mijn pad kwam, waarbij ik mezelf verder zal kunnen ontwikkelen. Mijn ambitie is bovenal om de violen weer gelijk te stemmen na een turbulente periode, om zo een sterk cultuur-toeristisch beleid uit te werken. Voor de Bruggelingen, maar ook voor de vele binnen- en buitenlandse bezoekers. Tijdens de vele gesprekken voor mijn benoeming werd duidelijk dat ik zal kunnen rekenen op de expertise van een enthousiaste personeelsploeg. Ik ben een nieuw gezicht, die niets met het verleden te maken heeft en zich daar ook niet in zal verdiepen. Het is tijd om die bladzijde om te draaien.”

Twee ontslagen

Het directeurschap bij Brugge Plus heeft immers een turbulent verleden. In april 2015 diende Filip Strobbe zijn ontslag in als voorzitter van Brugge Plus. “De huidige gang van zaken kan ik niet meer verzoenen met mijn professionele en persoonlijke waarden en mijn zelfrespect”, stond te lezen in zijn ontslagbrief aan de raad van bestuur. Daarmee doelde hij op de politieke bemoeienissen. Kort daarop schreef het personeel een open brief aan het stadsbestuur. N-VA beet zich in het dossier en legde burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) en evenementenschepen Annick Lambrecht (SP.A) het vuur aan de schenen, waarbij die laatste haar ontslag gaf als voorzitter van de vzw. In afwachting van een opvolger kreeg Steven Slos als waarnemend directeur de leiding in handen. Een klein jaar later, op 1 mei 2016, mocht hij de fakkel doorgeven aan Lies Buyse, een toen 31-jarige uit Dendermonde. Maar een maand gaf ze al haar ontslag. Bleek dat ze tegelijkertijd gesolliciteerd had voor de job van coördinator van de stedelijke musea van Antwerpen, ook daar mocht starten en opteerde voor die job. Opnieuw moest Steven Slos een jaar inspringen. Op 1 september mag hij voor de tweede keer de taken doorgeven.

Zakelijke leiding

Renaat Landuyt, burgemeester en voorzitter van de Raad van Bestuur, heeft vertrouwen in capaciteiten van zijn nieuwe directeur. “Haar sterkte zit hem in de combinatie van het zakelijke met haar liefde voor cultuur”, vertelt hij. “Ik heb heel hoge verwachtingen en hoop dat ze voor een nieuw elan kan zorgen. In de jaren onder waarnemend directeur Steven Slos heeft de equipe van Brugge Plus getoond dat ze bijna zonder directeur uitstekend en autonoom kan werken. Met een nieuwe leider zal de organisatie straks nóg sterker worden.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier