Brugge krijgt eindelijk een expohal voor grote tentoonstellingen

22/11/16 om 12:53 - Bijgewerkt om 12:53

Eindelijk, na 25 jaar smeken, krijgen de stedelijke musea een permanente expohal voor de organisatie van tentoonstellingen.

Brugge krijgt eindelijk een expohal voor grote tentoonstellingen

© Benny Proot

De Stad Brugge verwerft de KTA-site in de Jacobinessenstraat en gaat hiervoor een ruil aan met het Gemeenschapsonderwijs...

De Stad Brugge heeft volgens financiënschepen Boudewijn Laloo (CD&V) een overeenkomst gesloten met het Gemeenschapsonderwijs, waarbij gronden en sites geruild worden : "Wij verwerven de voormalige school De Regenboog in de Scharphoutstraat in Lissewege en de KTA site in de Jacobinessenstraat, terwijl het Gemeenschapsonderwijs de eigenaar wordt van de site Stuyfzande in de Jeruzalemstraat in Brugge. Door deze transactie moet Brugge amper 3,2 miljoen euro betalen aan het Gemeenschapsonderwijs. Het Stedenfonds hoest de bijkomende 825.000 euro op."

Opportuniteit

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) stelt de Stad een grote opportuniteit gegrepen heeft : "KTA verhuist in september 2017 uit de binnenstad naar een nieuwbouwproject in de Rijselstraat in Sint-Michiels. De 6.400 m² grote site in de Jacobinessenstraat is een unieke kans om een permanente tentoonstellingshal voor de stedelijke musea in te richten."

"Tot nu toe diende het Groeningemuseum voor elke grote tentoonstelling tijdelijk zijn deuren te sluiten en heringericht te worden. Tot ontevredenheid van de internationale bezoekers die speciaal voor de vaste collectie Vlaamse Primitieven naar Brugge komen. Dat zal in de nabije toekomst niet meer nodig zijn. Trouwens, elke manipulatie van onze vaste collectie is een risico voor de kunstwerken."

Renovatie kapel

Volgens de Brugse burgemeester is de KTA site een perfecte locatie : "We hebben nood aan een exporuimte die voor grote tentoonstellingen dagelijks tot 17.500 bezoekers kan ontvangen. Een in het oog springende nieuwbouwinfrastructuur op deze site kan tevens de motor zijn van een kernversterkend stadsontwikkelingsproject. Bovendien kunnen we nu met Vlaamse subsidies werk maken van de renovatie van de beschermde kapel aan de kant van de Garenmarkt. Een dure klus, maar restauratieprojecten worden door Vlaanderen voor 80% gefinancierd."

(SVK - Foto BP)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!