Britse zangeres Birdy heeft Izegemse roots

Birdy ofte Jasmine van den Bogaerde stelde haar nieuw album in Brussel voor. Volgende keer in Izegem? (Foto Belga) © BELGAIMAGE
Redactie KW

De piepjonge Britse zangers Birdy stelde haar nieuwe album ‘Fire Within’ deze week in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel voor. Haar roots liggen in onze streken.

Nog geen achttien jaar oud, maar de muziekwereld ligt al aan haar voeten. In 2008 won Birdy – officiële naam Jasmine van den Bogaerde – de talentenjacht Open Mic UK en in 2011 brak ze definitief door met haar versie van Skinny Love van Bon Iver.

Met Vlaanderen heeft ze ondertussen een speciale band opgebouwd. Niet alleen had ze hier meteen vaste voet aan grond, ook haar roots liggen in onze contreien.

Birdy’s betovergrootvader zou Ulric Vanden Bogaerde geweest zijn, een Nederlands kunstredacteur die voor The Times werkte. Hij behoort tot een tak van de Izegemse Vandenbogaerdes die in de negentiende eeuw naar Engeland emigreerden. Doorheen de jaren vervaagde het contact met de Izegemse stamboom.

Heemkundige kring

Nu Birdy een blitzcarrière maakt, komt de Izegemse link weer boven water. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) kent de Britse zangeres vaag. “Maar als het daadwerkelijk zo is dat haar roots in onze stad te vinden zijn, moeten we dat onder de loep nemen. Een perfecte uitdaging voor onze heemkundige kring Ter Mandere, lijkt me.”

(PVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier