Braziliaan Rogerio uit Menen maakt absurde cartoonfiguren uit klei

De Braziliaan Rogerio Calomez met enkele figuren die hij zelf ontwierp en boetseerde. (Foto AXV)
Redactie KW

Rogerio Camolez woont nog maar een drietal maanden in Menen, maar heeft het er wel naar zijn zin.

De 38-jarige Braziliaan droomt ervan om fulltime kunstenaar te worden. “De figuren die ik maak beschouw ik als mijn eigen kinderen”, vertelt hij.

Wie het heeft voor Instagram, een sociaal medium waarmee je foto’s en video’s kunt delen met vrienden en de wereld, moet zeker eens de naam Rogerio Camolez opzoeken. De 38-jarige Braziliaan met Italiaanse roots woont sinds kort in Menen en houdt zich ook in zijn vrije tijd bezig met het ontwerpen en creëren van figuren. “Zowat zes jaar geleden ben ik begonnen om uit klei figuren te maken”, legt hij uit. “Ik vond dat zo leuk dat ik het nog altijd doe. Voor elk ontwerp volg ik een vast stramien: eerst teken ik die figuur uit op de computer en daarna ga ik aan de slag met resin. Ik leerde via tutorials op YouTube werken met dit soort materiaal dat uit hars bestaat.”

Tim Burton

“Ik maak zeker geen alledaagse figuren, dat klopt“, vervolgt Rogerio lachend. “Ze hebben allemaal wel een ‘twist’, er is een hoek af. Een bewuste keuze. Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Ik ben opgegroeid met tekenfilms en met films zoals Star Wars. Dat zie je ook wel een beetje aan die beeldjes, al kopieer ik geen enkele figuur. Ik probeer om net als mijn grote voorbeeld Tim Burton, een Amerikaanse tekenaar en filmregisseur, een eigen karakter aan een figuur te geven.”

In die zes jaar heeft Rogerio al heel wat figuurtjes gemaakt. Slechts een deeltje van zijn collectie bracht hij mee naar Menen. “Ik heb al meer dan 50 beeldjes gemaakt, maar hier heb ik er nog geen tien. Het was te delicaat om mijn hele collectie mee te brengen. Ze zijn heel breekbaar en ik zou niet graag een van mijn kindjes, zoals ik ze noem, verliezen. Maar ook in Menen ben ik druk bezig om figuurtjes te ontwerpen en te maken. Eens het ontwerp af is, ben ik zowat twee dagen bezig om een figuur te boetseren. Veel hangt natuurlijk af van de complexiteit van het ontwerp. Wanneer het beeldje af is, moet het ook nog een paar dagen drogen voor ik het kan schilderen.”

Hier kan met de wagen rijden terwijl de raampjes open staan. In Brazilië kan dat niet, want anders maak je kans om beroofd te worden of zelfs pistool tegen je hoofd te krijgen

Dat Rogerio geboren is om kunstenaar te worden, is in zijn geboorteplaats Rio de Janeiro al langer bekend. “Als kleine jongen maakte ik al zelf dingen”, zegt hij nog. “Aan de kunstacademie van Sao Paulo heb ik ook een periode lesgegeven. Samen met de cursisten maakten we toen speelgoed en kunstwerkjes uit recyclagemateriaal of uit heel goedkope zaken als toiletpapier. Aangezien ik al heel lang bezig ben met kunst, hoop ik om er ooit mijn brood mee te kunnen verdienen. Momenteel gaat dat niet en daarom werk ik in Menen als schoonmaker.”

Geen samba

Als nieuwe Menenaar mist Rogerio momenteel wel de Olympische Spelen die in Rio de Janeiro plaatsvinden. “Op zich is dat misschien wel jammer, maar eigenlijk ben ik blij dat ik daar weg ben: het is hier rustig. Ik kan op mijn gemak met de fiets rijden. Of met de wagen rijden terwijl de raampjes open staan. In Brazilië kan dat niet, want anders maak je kans om beroofd te worden of zelfs pistool tegen je hoofd te krijgen… Bovendien voel ik mij meer Italiaan dan Braziliaan: ik heb Italiaanse roots en ik heb van mijn 14de tot mijn 19de in Milaan gewoond. Typisch Braziliaanse zaken als het carnaval of de samba zeggen me ook niets.”

“Vier jaar geleden verbleef ik bovendien zes maanden in Nederland. Ook dat was een leuke tijd. Ik heb toen voornamelijk Engels geleerd. Geen Nederlands, neen. Als ik toen had geweten dat ik nu in Menen zou wonen, had ik dat misschien wel gedaan. In september start ik alvast met een cursus Nederlands”, besluit Rogerio Camolez.

(AXV)

Meer info: www.behance.net/rogeriocalomez