Borden met gedichten verschijnen in het Tieltse straatbeeld

Sylvie Marie en schepen van Cultuur Guido Mehuys lanceren de Week van de Poëzie. (Foto RDC)
Randy De Clercq

De stad staat in de tweede helft van januari in het teken van de poëzie, met onder meer gedichten op levensgrote borden, die her en der in het straatbeeld worden neergezet.

De laatste week van januari wordt in ons land al jarenlang de Week van de Poëzie georganiseerd. Met als summum de traditionele Gedichtendag, dit jaar op donderdag 26 januari. Tielt organiseert dit jaar voor het eerst ook zijn eigen poëzieweek. En daar zal de burger niet naast kunnen kijken. Op verschillende locaties in de stad verschijnen deze week gedichten op grote borden. Aan de ene zijde van het bord zal een gewoon gedicht te zien zijn, op de ommezijde een ‘stiftgedicht’, dat is een gedicht die ontstaat door met een dikke stift in oude (kranten)artikels te gaan schrappen, tot je met de overblijvende woorden een gedicht vormt. Alle gedichten werden speciaal voor de gelegenheid gemaakt door de leerlingen van Sylvie Marie, die les geeft aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Sylvie zet trouwens zelf ook een gedicht neer op de Lakenmarkt.

Naast deze gedichten in het straatbeeld, organiseert ook de bibliotheek op het Alexianenplein het een en ander. Zo zijn er op het toilet van de bib her en der gedichten aangebracht, zoals op de spiegels. “We zetten poëzie ook letterlijk in het voetlicht”, aldus Tim Verstrynge van de Tieltse bib. “We hebben wel een poëziecollectie, maar die staat ergens in een hoek van de bib. Daarom brengen we deze maand de poëzie tot bij de balie. Elke dag zetten we op het tafeltje poëzie met een ander thema en het valt op: er wordt veel meer poëzie geleend dan normaal. Als de mensen niet bij gedichten komen, dan brengen we gedichten bij de mensen.”

Voor de stad is poëzie alvast belangrijk. “In tijden van sms en Twitter willen wij aantonen dat je nog altijd veel meer kunt met woorden: troosten, vreugde en wijsheid brengen”, besluit schepen van Cultuur Guido Mehuys (SP.A), die zelf in zijn jeugd trouwens een amateur-dichter was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier