“Bolwerk Underground Festival biedt podiumkansen aan jonge mensen”

Valentin Larmuseau: "Ik ben eigenlijk een beetje de curator die de artiesten samenbrengt." © Jasmien Aernout
Redactie KW

Op 11 en 12 augustus is het Bolwerk Underground Festival aan zijn derde editie toe. Bezieler van het project is Valentin Larmuseau die met Jongbloed, het jongerenlabo van Bolwerk, kan doen wat hij het liefste doet en dat is “een podium geven aan jonge artiesten.”

Zoals de naam al doet vermoeden staan er op het Bolwerk Underground Festival geen grote namen op de affiche. Maar wat niet is, kan nog komen. Valentin Larmuseau (24) steekt voor de derde keer een festival in elkaar voor jonge talenten. Voor het eerst duurt het twee dagen en kan dat allemaal in A.A.P., de creatieve uitvalsbasis van Bolwerk in de Spinnerijstraat.

Jongbloed

Via een vriend kwam Valentin bij het jongerenluik van Bolwerk terecht. En dat is ook het principe van Jongbloed. “Maandelijks komen we met een aantal jongeren samen om projecten uit te werken. Dat kan gaan over het festival dat ik nu voor de derde organiseer maar bijvoorbeeld ook over lichtprojecten of ecotoiletten die we willen maken.” Jongbloed brengt jonge mensen samen die ideeën hebben en creatief willen ondernemen. Het is een open forum waar zij projecten kunnen uitwerken en waarvoor Bolwerk ondersteuning en coaching biedt.

“Wie graag ontdekt, zal dat op het Underground Festival zeker kunnen” – Valentin Larmuseau

“Wat belangrijk is aan het Underground Festival is het DIY-concept (Do It Yourself). Ik ben eigenlijk een beetje de curator die geïnteresseerde artiesten verzamelt”, vertel Valentin. “Het hele idee is dat we jonge mensen een podium willen geven want die zijn er niet altijd voldoende. Bij ons gaat het om kansen bieden en passie voor muziek, niet om geld of een recordaantal bezoekers. Wij bieden een gezellige locatie aan, helpen bij de inkleding en zorgen dat de acts tot hun recht komen.”

Ontdekkingen doen

Dit jaar gaat Valentin voor een tweedaags festival. De focus ligt nog steeds op muziekgroepen maar er komen nu ook meerdere disciplines aan bod. “We gaan breder in ons genre en in de acts. Zo staat er comedy op het programma met vier jonge comedians die langskomen, er zijn visuals, een jamsessie en er is ook een luik keuken. Het is een mix van lokaal en minder lokaal talent al komen de meesten uit West-Vlaanderen. En Bolwerk zelf zet ook zijn installaties uit zoals de carpool.”

A.A.P. van Bolwerk in de Spinnerijstraat biedt een ideale uitvalsbasis voor het Underground Festival.
A.A.P. van Bolwerk in de Spinnerijstraat biedt een ideale uitvalsbasis voor het Underground Festival.© Kay Lacombe

“Wie graag een ontdekking doet, zal dat op het Underground Festival zeker kunnen”, nodigt Valentin uit. “Gezinnen, jong of oud, het is voor iedereen toegankelijk. En vooral, het is gratis, dat is heel belangrijk. Ook buiten Kortrijk zie ik gelijkaardige initiatieven opduiken waar jonge bands en artiesten speelkansen krijgen. Dus wie weet is het zelfs mogelijk om ons ooit in de toekomst te verzamelen.”

Het Bolwerk Underground Festival is op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus in de Spinnerijstraat bij A.A.P./Bolwerk. Alle info via het facebookevenement.

(Jasmien Aernout)

Wie is Valentin Larmuseau?

Valentin Larmuseau is 24 jaar en woont in Stasegem.

Hij werkt als projectingenieur bij STOW international.

Valentin is gitarist en zanger bij Verified Amateurs (stoner metal) en Swoun (alternatieve rock). Sporadisch speelt hij mee met andere bands. Valentin werkt ook aan een synths performance. Bij Jongbloed, het jongerenlabo van Bolwerk, organiseert hij het Bolwerk Underground Festival.