Boer (74) slaapt in paardenstal… met een touw aan zijn hoofdkussen

Gilbert heeft tien dagen bij deze merrie geslapen toen ze moest bevallen van haar veulen. © BC
Redactie KW

Soms passeren er krantentitels waarvan je beseft dat ze ‘once in a lifetime’ zullen zijn. Zoals deze dus, met dank aan de inventiviteit van Gilbert Vansteelandt uit Aartrijke!

Aartrijkenaar Gilbert Vansteelandt (74) is vanavond te zien in het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’. De landbouwer op rust legt er voor de camera’s uit hoe hij een katrolsysteem ontwikkeld heeft dat hem wekt als er één van z’n paarden moet bevallen.

Toen ze hem van ‘Iedereen Beroemd’ opbelden, dacht Gilbert dat het om een flauwe grap ging. “Maar als ze het dan toch echt wilden, mochten ze zeker langskomen. De cameraploeg heeft hier een namiddag gefilmd. We hebben met de koets gereden en ik heb uitgelegd en getoond dat ik bij mijn paarden slaap als ze moeten kachtelen en welk systeem ik gebruik om mij te wekken als het zover is. Ik vermoedde toen al dat de merrie ‘s nachts zou moeten bevallen en dat was ook zo. Dat hebben ze dus jammer genoeg niet in beeld kunnen brengen”, vertelt Gilbert.

“Twee maanden geleden heb ik er eens uitzonderlijk tien dagen bij geslapen”

Hoe dat systeem in zijn werk gaat ? “Ik leg een matras uit mousse van ongeveer 20 cm dikte in de stal en daarop slaap ik dan. Aan het hoofdkussen hang ik een koord vast. Dat hang ik vervolgens over een balk en dan rond de buik van het paard. Wanneer een paard moet bevallen, dan wil het niet meer liggen. Dus als het recht staat, weet ik snel hoe laat het is, want mijn kussen wordt weggetrokken en ik schiet wakker.”

Gilbert op de plaats in de stal waar hij slaapt als er een paard moet bevallen.
Gilbert op de plaats in de stal waar hij slaapt als er een paard moet bevallen.© BC

“Uiteraard bestaan er al moderne technieken om je te waarschuwen voor een bevalling, maar ik ben niet mee met al die nieuwigheden. Normaal slaap ik twee à drie dagen bij een paard dat moet bevallen, twee maanden geleden heb ik er uitzonderlijk eens tien dagen bij geslapen. Maar ik kijk daar niet tegenop. Ik hou mijn kleding aan en leg een sjarze op me en ik val in slaap. Zonder het katrolsysteem zou ik het wellicht niet merken dat het paard moet bevallen, want hoe ouder je wordt, hoe vaster je slaapt. Of ik geen pijn heb van in de stal te slapen en mijn vrouw me niet mist in bed ? Mijn vrouw heeft dan een tijdje geen rooi met me (lacht). En geloof me, als een paard is bevallen en het is goed verlopen, dan ben ik in de zevende hemel”, glundert Gilbert.

(BC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier