Boekvoorstelling en opening tentoonstelling over schilder Louis Baretta in Spaans Paviljoen in Veurne

Redactie KW

Naar aanleiding van de herdenking ‘150 jaar Louis Baretta in Veurne’, had vrijdagavond 30 september de voorstelling plaats van de herdruk van de biografie over deze in Elsene geboren kunstschilder.

Het boek van de hand van schrijver Ghislain Potvlieghe werd in de voorstelling uitvoerig belicht. Baretta overleed in Veurne, hij had er een tijdje een klein museum, maar een aantal van zijn werken kwam op zolder terecht of verdween. Naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag plande de stad Veurne een expo van 30 september tot 15 oktober in het Spaans Paviljoen. Louis Baretta wordt net als James Ensor tot de grote generatie van Belgische symbolisten gerekend. Na zijn dood in 1928 liet de kunstenaar een veertigtal werken na aan zijn leerling Joseph Vuylsteke, die tot 1962 een Barettamuseum openhield in Veurne.

Baretta maakte vooral zelfportretten waarop hij zich identificeerde met de gekwelde Christusfiguur. Zijn kleurenpalet met een rossige gloed weerspiegelt vaak het lijden, duisternis en sadisme. Na de boekvoorstelling werd de tentoonstelling van een 40-tal werken geopend. We zien op de foto José Clauw, (Ghesellen van de Kastelnij), uitgever Jan Heyvaert, schrijver Ghislain Potvlieghe, burgemeester Peter Roose en Johan Vanmarcke (Ghesellen van de Kastelnij).

(JT – Foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier