Blankenberge reageert op niet-deelname aan Beaufort 2018

Op de foto zie je het Beaufort-kunstwerk waar Blankenberge in 2015 niet zo tevreden mee was. © WK
Redactie KW

Woensdagmorgen werd op de persconferentie van Westtoer bevestigd dat Blankenberge volgend jaar niet meedoet aan de zesde editie van de kunsttriënnale Beaufort. Westtoer-voorzitter Franky De Block betreurt die beslissing en hoopt de badstad bij een volgende editie wél weer aan boord te krijgen.

Blankenberge doet als enige kuststad niet mee aan de nieuwe Beaufort. “Die beslissing hebben we al voor de zomer gecommuniceerd. Ze was gebaseerd op de slechte ervaringen die we hadden bij de vorige editie in 2015. Er was toen veel te weinig inspraak, de kunstwerken waren van een bedenkelijk niveau en de communicatie was ronduit slecht”, reageert de Blankenbergse cultuurschepen Philip Konings (Open VLD).

“We vonden het veel te elitair” – Philip Konings (schepen van Cultuur Blankenberge)

Gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block, die ook voorzitter is van Westtoer, betreurt de beslissing van Blankenberge om volgend jaar niet deel te nemen. “De kritiek op de vorige editie, vooral van de kustgemeenten zelf die toen vonden dat ze te weinig inspraak kregen, werd meegenomen en dat resulteert nu duidelijk in een nieuwe aanpak. De curator ging langs bij alle kustgemeenten en ze konden deze keer zelf hun voorkeuren qua kunstwerken en locaties aangeven. Na de tegenvallende edities is dat een enorme verrijking en kunnen we nu hopelijk terug naar dat gemeenschappelijk goede gevoel van de succesvolle eerste edities. Spijtig dus dat Blankenberge desondanks toch nog altijd niet mee wil doen, maar we respecteren die keuze en misschien kunnen we de stad bij een volgende editie wel weer overtuigen om mee te doen.”

Beaufort komt volgens De Block ook de horeca ten goede. “Het blijft een toeristische meerwaarde die extra overnachtingen en restaurantbezoekjes genereert aan de kust. Beaufort zal trouwens ook samenvallen met de Triënnale in Brugge, kunstminnende toeristen zullen dat ongetwijfeld combineren.”

Lessen getrokken

Maar in Blankenberge lijkt de negatieve ervaring met de vorige editie dus nog niet vergeten. “We vonden het toen ook veel te elitair”, gaat schepen Philip Konings voort. “Die nieuwe aanpak van Westtoer lijkt op zich inderdaad best veelbelovend, blijkbaar zijn er lessen getrokken uit het verleden. Maar de financiële bijdrage blijft voor de deelnemende gemeenten erg hoog: tot 75.000 euro. Van de 40.000 euro die wij voor de vorige editie neertelden, hebben we toen wel de helft terugbetaald gekregen. Maar wij spenderen zulke bedragen liever naar eigen goeddunken”, klinkt het.

Konings geeft mee dat zijn stad zelf ook heel wat inspanningen doet om kunst naar het openbaar domein te brengen. “Zo hebben wij traditioneel al onze Zomersculpturen op een vijftal locaties in de stad en we zijn daarnaast ook nog andere mogelijkheden aan het bekijken. Wij zitten dus niet per se op Beaufort te wachten en onze niet-deelname betekent absoluut niet dat er in 2018 geen kunst te zien zal zijn in Blankenberge. Kunst moet vooral niet elitair en niet duur zijn, maar toegankelijk voor iedereen”, klinkt het.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier