Blaasorkest Alpenroos uit Ingelmunster viert 55ste verjaardag met diverse optredens

Drie pioniers van het Blaasorkest Alpenroos of 55 jaar later met v.l.n.r. Daniël Depape, Antoon Vanmeenen en Antoon Meyfroidt. Rogier Therry was op reis. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli viert het Blaasorkest Alpenroos de 55ste verjaardag met diverse optredens, waaronder een concert van Vlado Kumpan & Seine Musikanten.

Het Blaasorkest Alpenroos telt nog altijd enkele pioniers, die de band met het blaasorkest niet kunnen doorknippen en zich blijven inzetten, zelfs al hebben sommigen geen bestuursfunctie meer. We brachten stichter Antoon Vanmeenen (Bessenstraat 7 in Kachtem), Daniël Depape (Bruggestraat 65) en Antoon Meyfroidt (Bruggestraat 100) bijeen voor een boeiende Alpenroos-babbel. Vierde pionier Rogier Therry (Bissegem) was op dat moment op reis.

Hoe het begon…

“Het begon allemaal in 1961 bij de Katholieke Onafhankelijke Studentenbond Hoger op. Eén jaar eerder lieten we De Lentevogels uit Ichtegem komen om te spelen. Vanaf toen dachten we dat ook wij als vrienden zo’n groepje konden vormen. Wie wilde meespelen, werd vriendelijk verzocht om lid te worden van onze vereniging”, zegt Antoon Vanmeenen (72), die de eerste voorzitter was van Alpenroos en die deze functie bleef behouden tot september 1997. Momenteel is Antoon erevoorzitter. Hij speelt niet meer mee, maar is wel nog trouw op post tijdens de wekelijkse repetitie op maandagavond in de bovenzaal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Vooraleer Daniël (71) bij Alpenroos speelde, was hij al actief in het Blaasorkest Edelweiss in Izegem. Omdat Alpenroos ervaring nodig had, kwam Daniël de muzikanten vervoegen. “Op een bepaald moment speelde ik in drie blaaskapellen”, vertelt Daniël. “Ik was lid van Edelweiss in Izegem, De Pallieters in Ingelmunster en ik speelde ook bij Alpenroos.” Momenteel is Daniël nog altijd bestuurslid en dit al sinds 26 december 1967. Sinds 1980 is hij ook al penningmeester. Daniël speelt eveneens nog op zijn instrument bij Alpenroos.

“Word je lid van een vereniging, dan heb je rechten en plichten”

Antoon Meyfroidt (68) herinnerde zich hoe hij op de saxofoon van zijn vader begon te spelen in de ouderlijke woning van Antoon Vanmeenen. In 1975 nam hij afscheid van Alpenroos, maar vele jaren later keerde hij toch terug. “Mijn zonen Marc en Dieter speelden bij Alpenroos”, zegt Antoon. “Ik kon dus niet achterblijven en ook nu nog ben ik spelend lid. Binnen Alpenroos hebben bepaalde muzikanten ook familiebanden. We zijn één grote familie geworden.”

Nieuwe dirigent

Na 55 jaar zijn deze pioniers nog altijd heel trots op het Blaasorkest Alpenroos dat in die voorbije jaren wel eens van naam veranderde, maar ook vaak van lokaal. “We hebben onze vorige lokalen bijna allemaal failliet gespeeld”, zeggen ze zachtjes al lachend. “We moesten vaak veranderen van lokaal. We repeteerden aanvankelijk in de woonplaats ten huize Vanmeenen in de Hinnebilkstraat, ook eerder kort in het studentenkot in het Nieuw Volkshuis en daarna trokken we op café: ‘t Molentje, De Meersch (twee keer), Mandeldaele in Emelgem (twee keer), Aviflora, Middenstand en sinds februari van dit jaar hebben we een vaste stek in de bovenzaal van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Daar zitten we goed en het geluid is ook goed in de bovenzaal.”

Tussen hun gouden feest in 2011 en de 55ste verjaardag gebeurde er veel binnen het Blaasorkest. “We veranderden wel eens van dirigent en dat is niet altijd goed”, zucht Antoon Vanmeenen. “Na Jan Desmet kwam Steve De Loose, maar die persoon bleef nog geen twee jaar bij het blaasorkest. Steve was naar mijn gevoel muzikaal de béste dirigent, hij haalde bij iedereen het onderste uit de kan, maar helaas deelde niet iedereen dezelfde mening. Nu is Mario Spiessens uit Diksmuide onze dirigent. Mario werd geboren in hetzelfde jaar 1961 als toen we met Alpenroos zijn begonnen. Hij is beroepsmuzikant bij de Belgische Marine, dirigent bij het muziek in Beerst en ook in Wingene.”

Nieuwe muzikanten

Daniël Depape vindt het spijtig dat de jonge muzikanten niet meer zo honkvast zijn. Antoon Meyfroidt knikt en zegt: “Word je lid van een vereniging, dan heb je rechten maar ook plichten. Kom je eens niet af, dan ambeteer je daarmee de andere muzikanten die er wel zijn.” Antoon Vanmeenen: “In een vereniging ben je niet vrijblijvend, je bent er als groep.” Het drietal benadrukt dat het Blaasorkest Alpenroos nood heeft aan nieuwe muzikanten. Nu telt deze vereniging nog 30 leden. De oudste is Noël Vanthournout (84) en de jongste Sofie Devriendt (23). “We moeten blijven rekruteren naar nieuwe mensen en dat is een beetje een minpunt binnen Alpenroos”, beklemtoont Antoon Vanmeenen.

“Ik vind dat de muziekscholen onverschillig staan tegenover blaasorkesten, terwijl ook wij op een hoogstaande manier muziek brengen. Maar misschien komt er beterschap. Met de huidige directeur van de Izegemse Muziekacademie – nu Art’Iz – konden Geert Devriendt en ikzelf een proefproject bedingen dat erin zou bestaan dat in de loop van volgend schooljaar een hele dag de diverse vormen van blaasmuziek aan bod komen: harmonies, fanfaren, maar ook blaaskapellen en misschien zelfs brassband.” De twee andere pioniers waren het daarmee eens. “We moeten de muziekscholen kunnen overtuigen zodat ze ook aan de leerlingen muziek van blaasorkesten aanleren. Pas dan kan er ook een doorstroming van jonge muzikanten zijn naar bijvoorbeeld het Blaasorkest Alpenroos.”

Vrijdagavond 8 juli: ontvangst van de twee Duitse gastkapellen: een delegatie van het Schnathorster Blasorchester en de Trachtenkapelle Heiligkreuzsteinach uit het Odenwald. Zaterdag 9 juli: Blaasorkest Alpenroos (19-20.30 uur), Vlado Kumpan & Seine Musikanten (21-1 uur). Zondag 10 juli vanaf 11 uur: Frühschoppenkonzert met aperitief en barbecue. In de namiddag blaaskapellenfestival. Info en tickets: 051 20 39 99 – www.alpenroos.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier