Bissegemnaar pakt uit met pakkend documentair filmproject over WOI

De beelden in Kevins documentaire tonen afwisselend WOI en hedendaagse conflicten. © GF
Redactie KW

In de laatste maanden van de WOI-herdenkingen wordt een langspeeldocumentaire gepresenteerd als slotstuk van een reeks poëtische documentaires rond het thema. Regisseur is gewezen Bissegemnaar Kevin D’heedene (42). Op 5 juli gaat de film in première in Budascoop Kortrijk.

Kevin D’heedene richtte samen met zijn partner Marieke Degryse de vzw Samo Pravo op, waar hij auteur en regisseur is. Hij maakt er vooral creatieve documentaires en poëziefilms. De Bissegemse vzw diende bij GoneWest een project in voor de herdenking van WOI. Elk jaar resulteerde het project ‘Einddagen der Mensheid’ in een korte documentaire rond een bepaald thema. Na vijf jaar wordt het project nu afgerond en wordt het sluitstuk op 5 juli gepresenteerd in de Budascoop in Kortrijk.

Het eindresultaat is een documentaire van 70 minuten geworden met beelden verzameld gedurende de vijf laatste jaren. Er zijn beelden over WOI-herdenkingen en monumenten in de Westhoek afgewisseld met beelden van hedendaagse conflicten en pakkende getuigenissen van over de hele wereld, zoals Palestina, Syrië, Iran en Bosnië-Herzegovina. “Waar we geen rechtstreekse getuigenissen meer kunnen horen van de Eerste Wereldoorlog, herkennen we wel dezelfde verhalen in hedendaagse getuigenissen van slachtoffers”, aldus Kevin. (EDB)

Op www.einddagendermensheid.net kan je een teaser van de film bekijken. De première in Budascoop Kortrijk vindt plaats op donderdag 5 juli om 20.15 uur. De inkom bedraagt 10 euro, inclusief inleiding en drankje. Tickets via uit@kortrijk.be