Billal en Sachli zijn peter en meter van Het Jeugdfilmfestival

Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Filmregisseur Bilall Fallah en actrice Sachli Gholamalizad worden de nieuwe peter en meter van Het Jeugdfestival dat o.a. in Brugge en Kortrijk plaatsvindt.

Het duo wil op die manier hun schouders onder Het Jeugdfilmfestival zetten dat jonge filmliefhebbers wil verwennen met boeiende films, audiovisuele installaties en leuke workshops.

“De wereld van cinema lijkt onbereikbaar maar door zo’n geweldig initiatief open je de deuren voor kinderen en jongeren en toon je dat het mogelijk is,” licht Billal Fallah toe. “Ik ben fier dat ik hiervan peter mag zijn.” Bilall Fallah is actief als filmregisseur en scenarioschrijver. Samen met Adil El Arbi maakte hij de veelbesproken sketchreeks ‘Bergica’ en de kortfilm ‘Broeders’, waarmee ze de ene na de andere prijs wonnen. Amper een jaar na hun succesdebuut met de langspeelfilm ‘Image’, scoort het regisseursduo opnieuw met ‘Black’.

De Bunker

Theatermaakster en actrice Sachli Gholamalizad speelde mee in televisieseries als ‘Ella’, Dag en Nacht: Hotel Eburon’, ‘De Bunker’ en het komische programma ‘Loslopend wild & gevogelte’.

Sachli Gholamalizad:
Sachli Gholamalizad: “Het is een fantastisch festival dat jonge mensen in contact wil brengen met goede films”.© Johan Jacobs

Sachli aarzelde niet om het meterschap van Het Jeugdfilmfestival te aanvaarden: “Zo’n fantastisch festival dat jonge mensen in contact wil brengen met goede films waardoor hun blik op de wereld verruimt, natuurlijk heb ik meteen ja gezegd op hun vraag om meter te worden. Eindelijk ook eens iets waar ik mijn nichtjes en neefjes bij kan betrekken… ik roep dan ook alle kinderen op om naar Het Jeugdfilmfestival te komen.”

Robots

Meteen maakt Het Jeugdfilmfestival ook het thema van dit jaar bekend: editie 2016 wordt overspoeld met ‘Robots’. Er staan enkele robotfilms op het programma zoals de kinderfilmklassieker ‘The Iron Giant’ en ‘T.I.M.-The Incredible Machine’. Maar je kan er ook terecht om een coole robot te bouwen of zelfs een animatiefilm te maken met robots in de hoofdrol.

Festivalmascotte Jeff de Filmmicroob is voor deze festivaleditie alvast gehuld in een sjieke robotoutfit en heeft magnetische krachten gekregen waaraan niemand kan ontsnappen.

Festivalmascotte Jeff de Filmmicroob.
Festivalmascotte Jeff de Filmmicroob.© grf

Het Jeugdfilmfestival vindt plaats tijdens de krokusvakantie van 31 januari tot 14 februari in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk. Ontdek het volledige film- en randprogramma van Het Jeugdfilmfestival online vanaf 9 december op www.jeugdfilmfestival.be