Bij ‘Ertebrekers’ is het niét Flip Kowlier die alle harten zal breken

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Een doordeweekse donderdagavond in het anders zo rustige Hooglede, maar ontmoetingscentrum De Gulden Zonne was met zo’n 400 aanwezigen toch gezellig vol gelopen. De sterren op het podium: Ertebrekers, de nieuwe band van Flip Kowlier.

Ja, we schrijven met opzet ‘band’ en niet ‘muzikaal projectje’, want Ertebrekers is duidelijk meer dan zomaar een tussendoortje voor Kowlier en de zijnen. Die ‘zijnen’, dat zijn toetsenist en bloedbroeder Peter Lesage uit Ardooie, de al even ouwe getrouwe Izegemse drummer Karel De Backer én – een stuk nieuwer in zijn ‘entourage’, als we het zo mogen noemen – Jeffrey Bearelle, ofte Jeffrey Jefferson, met roots in het Kortrijkse. Hun eerste single ‘De Zji’ kreeg al serieus wat airplay bij Studio Brussel en was de Vox-tip op Radio 1, qua exposure alvast een goed begin. Hun debuutalbum verschijnt in maart.

Als een stel jonge, trotse ouders

En donderdagavond was er dus de vuurdoop in Hooglede, waar de allereerste try-out voor een groot publiek werd gehouden. Normaal gebeurt zoiets in redelijk bescheiden kring en de Ertebrekers stonden dan ook versteld van de grote opkomst. “Ik ben toch een beetje zenuwachtig, zo veel volk had ik nu ook niet verwacht”, aldus Jefferson. “Het is bijna belachelijk, dit is wel een try-out hé“, grijnsde Kowlier zoals alleen Kowlier grijnzen kan.

Dat Jefferson wat los moest komen, is logisch: de kerel heeft bakken talent – die zangstem! Dat gevoel voor ritme! Die rap skills! – maar moest het tot nu toe met minder publieke aandacht stellen dan zijn collega’s op het podium. Bij ‘Ertebrekers’ lijkt daar behoorlijk wat verandering in te komen, tot grote zichtbare tevredenheid van Kowlier en Lesage, die de jongeling lieten ‘shinen’ en zich voor een groot deel van de show op het achterplan hielden. Een vluchtig uitwisselen van blikken zo nu en dan verried dat ze trots waren op wie ze hier uit hun hoge hoed hadden getoverd. Als een stel jonge ouders bij het eerste schoolfeest waar zoonlief een hoofdrol toebedeeld heeft gekregen. “Kijk daar, da’s onze Jeffrey.” Flip Kowlier zei het zelfs expliciet: “‘k A ‘t gezeid é dat e specioalke was.” Bijna aandoenlijk, maar vooral erg mooi.

De Dries Heyneman van de band

Waren er – logischerswijs – niét bij donderdagavond: de Torhoutse actrice Maaike Cafmeyer, die in ‘De Zji’ een stukje parlando voor haar rekening neemt, en de Zuid-Afrikaanse emcee Jack Parow van Die Antwoord, die meerapt in een ander nummer op de plaat. Wél van de partij: een blauwe neonreclame, ‘Ertebrekers Otel’ schreeuwend. ‘Otel’ ja, want de letter H was ‘toevallig’ kapot bij deze West-Vlaamse grapjassen. En tegelijk niet toevallig, want ook het album zal ‘Otel’ gaan eten. Sorry, héten.

Maar vooral: veel goeie muziek, veel aanstekelijke nummers vol soul, funk en groovy hiphop, hier en daar een potentiële oorworm slash radiohit en zelfs een occasionele meezinger. En Jefferson dus, die naarmate de show vorderde zichtbaar ook zelfzekerder op het podium stond en vocaal alle remmen los gooide. Acrobatie met de stem, met de kale circusdirecteur grijnzend naast zich. Wat Dries Heyneman was voor ‘Bevergem’ wordt Jefferson voor ‘Ertebrekers’: het geheime wapen om mee op veroveringstocht te gaan. Naar harten, niet in het minst die ‘van de vrouwtjes’, maar ook gewoon die van de echte muziekliefhebbers.