Bib van Pittem behaalt eerste prijs bij de Voorleesslinger

Het boekenpakket rond de Voorleesslinger werd overhandigd aan de school. © Foto Nele
Redactie KW

De bibliotheek van Pittem kreeg een eervolle vermelding in de Bib Web Awards 2017. Tevens werd men de winnaar bij de Voorleesslinger. Het gewonnen boekenpakket werd aan de lagere school overhandigd.

In het najaar organiseerde de Bibliotheekschool uit Gent voor de vierde keer de begeerde Bib Web Awards. Verdienstelijke websites en toepassingen uit de Vlaamse bibliotheek konden daaraan deelnemen. Met die awards worden vernieuwende digitale projecten van bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen in de kijker geplaatst. “Onze Pittemse bibliotheek nam deel aan de wedstrijd en werd voor ‘Onder de Voorschot’ genomineerd”, verduidelijkt bibliothecaris Patrick Vanden Berghe. “Dat is een kortverhaal dat tijdens het voorjaar van 2015 enkel via sociale media, Twitter en Facebook, gevolgd kon worden. De Pittemse schrijver Luc Vandromme schreef dat verhaal en het slot werd live voorgelezen door de auteur.”

De spannende uitreiking vond plaats op 4 december. “Men noemt die feestelijke happening ook de Oscaravond van de Vlaamse bibliotheeksector. Aan de hand van een combinatie van publieksstemmen en vakjury werd het eindresultaat in elke categorie bepaald. Pittem moest het in de categorie ‘Altijd Wijs’ opnemen tegen grotere bibliotheken als Oostende, Brussel, Kortrijk, Geraardsbergen en Roeselare. We kregen geen award in handen, maar zijn toch trots met onze eervolle vermelding. Onze bib is klein, waardoor het heel moeilijk is om het op te nemen tegen de grotere bibliotheken. We werden toch genomineerd en dat is een hele eer.”

Ferdinand Verbiest

Bij de Voorleesslinger werd de bibliotheek van Pittem de winnaar. Schepen Paul Lambrecht licht toe: “Verschillende scholen en bibliotheken namen deel aan de Voorleesslinger. Dat is een wedstrijd, voor het eerst georganiseerd door de vzw Linc, naar aanleiding van de Voorleesweek. Het personeel van de bib organiseerde een activiteit en de school werkte daaraan mee. Tijdens de Voorleesweek maakte men een Voorleesslinger. Er werden foto’s ingestuurd en de inzendingen liepen stuk voor stuk over van voorleesplezier, op een originele manier gebracht.”

Er kon slechts één winnaar zijn en onze bibliotheek sprong eruit omdat we een origineel thema aan een plaatselijke tentoonstelling koppelden door samen te werken met zowel de lokale school als met het Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest. Lagereschoolkinderen maakten kennis met de bekendste Pittemnaar, onze wereldreiziger Ferdinand Verbiest. De leerlingen volgden hem op zijn reis naar China, verkleedden zich in het oosterse thema en kozen verhaaltjes die daarbij pasten. Er was veel lees- en leerplezier in actie.”

Als winnaar kreeg de bibliotheek enkele boeken. “Die boeken werden geschonken aan de lagere school van Pittem. Het boekenpakket werd op donderdag 11 januari overhandigd op de school in bijzijn van de directie en de kinderen en juffen van de deelnemende klassen.”

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier