Beschermd molenaarshuisje in Wenduine wordt omgebouwd tot toeristische trekpleister

Redactie KW

Vorige week werd het molenaarshuisje aan de Hubertmolen voor het eerst (opnieuw) in gebruik genomen, nadat het werd aangekocht door de gemeente. Die ‘inwijding’ gebeurde door de Erfgoedcel Kusterfgoed tijdens de nieuwjaarsreceptie, waarop het voorbije jaar geëvalueerd werd en ook al plannen voor 2018 uit de doeken werden gedaan.

Midden 2016 werden het molenaarshuisje en de site met uitzondering van het aanpalende huisje aangekocht door de gemeente om een erfgoedmuseum op te richten. Er werden toen diverse plannen gesmeed en een aantal van die plannen krijgt dit jaar vorm. Zo zijn er drie dossiers ingediend: een dossier voor het restaureren van de wieken, een dossier om de gevel en site aan te pakken en een dossier met voorstellen rond toeristische activiteiten bij de provincie West-Vlaanderen. “Op het gelijkvloers zullen we het virtueel verhaal brengen rond de familie Hubert en de molen”, legt schepen voor Toerisme Marleen De Soete uit.

“Dat verhaal zal verteld worden met behulp van Virtual Reality. We willen daar een echte publiekstrekker van maken, ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Uiteraard is dit verhaal een meerwaarde voor Wenduine, een grote troef op vlak van toerisme. Zo ligt de molen nabij het dierenparkje en de Persepit, samen vormen ze dus een nog sterkere aantrekkingspool voor de toeristen. Het huisje zelf willen we openstellen voor bezoekers, die er dan eventueel een streekbiertje kunnen nuttigen. Het zal ook in gebruik genomen worden voor de Kunst- en Poëzieroute, in het kader van de kunsthappening Beaufort en ook in de festiviteiten rond 45 jaar Reuzenstoet zullen de molen en zijn omgeving geïntegreerd worden.”

Familie Hubert

De Erfgoedcel Kusterfgoed is een projectvereniging met als doelstelling het bewaren en zichtbaar maken van erfgoed. Vier kustgemeenten Blankenberge, De Haan, Oostende en Middelkerke werken daarvoor samen. Het was de nieuwjaarsbijeenkomst van die Erfgoedcel die in het kleine molenaarshuisje plaatsvond. De korenmolen naast het huisje werd gebouwd in 1880 en deed dienst tot 1934. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werd hij samen met de bijbehorende huisjes als landschap beschermd. Nu gaat de site dus een andere toekomst tegemoet: het overleveren van de geschiedenis van de molenaarsfamilie Hubert en de neergang en opgang van de molen. De renovatie is intussen al gestart, de keuken kreeg nieuwe kasten en elektriciteit en water zijn aangesloten. Boven in het huisje komt een escape room. “Zo’n escape room maakt deel uit van een spel waarbij je in een kamer wordt opgesloten en er zo vlug mogelijk uit moet zien te komen”, legt schepen De Soete de hippe trend uit. Mensen met claustrofobie zijn gewaarschuwd… (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier