Belletrages biedt maand lang twee wandelingen langs etalages Brugse handelszaken

Hilke Boudens : "Van meet af aan was het onze ambitie om met een laagdrempelig initiatief naar buiten te treden." (Foto FP)
Redactie KW

Wie graag wandelt in de binnenstad van Brugge wordt in mei verwend, want de hele maand lang kun je dankzij Belletrages in de uitstalramen van liefst 19 handelaars gaan gluren naar de creatieve exploten van ambachtelijke kunstenaars.

Belletrages is een contaminatie van de woorden belletrie en etalages. Een rist kunstenaars, letterkappers, maar net zo goed jeugdauteurs, boekillustratoren en textielkunstenaars, engageert zich om een maand lang werk van eigen hand tentoon te stellen in het Brugse stadscentrum. “We hebben gezocht naar een manier om een link te vinden tussen het wezen waar die kunstenaars mee bezig zijn en hoe ze omgaan met het erfgoed van onze stad”, vertelt Hilke Boudens, voorzitster van het organiserende vzw Brugge Letterstad. “Vormt dit een inspiratiebron voor hen of is het een vorm van ballast? Hier hebben we een citaat van Hugo Claus aan toegevoegd: ‘Wie het verleden wil lezen, hij schrijve het neer’.”

Vier uur visueel genot

In totaal werden 19 handelaars in de binnenstad bereid gevonden om hun uitstalraam ter beschikking te stellen aan 15 kunstenaars. Om alles te gaan bekijken, heb je vier uur nodig. “Daarom hebben we twee circuits uitgewerkt: noord en zuid”, zegt Hilke Boudens. “Deze letterwandeling gebeurt in samenwerking met gidsenvereniging S-wan. Zij zullen telkens uitleg geven over de handelaar en de kunstenaar. Vertrekken en eindigen doen we steeds in de Brugse Boekhandel aan de Dijver.”

Vzw Brugge Letterstad hoopt de stad Brugge te kunnen overtuigen om hen een locatie ter beschikking te stellen, waar ze op meer permanente basis zaken op het getouw kunnen zetten. “Er zijn heel wat locaties die hiervoor in aanmerking komen”, meent Hilke Boudens.

(SVV – Foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier