Belgische prinses Léa opent Picasso-expo in Brugge

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Prinses Léa van België, de weduwe van prins Alexander (halfbroer van wijlen Koningen Boudewijn en Albert II), heeft woensdag de Picasso tentoonstelling geopend in het Xpo Center Bruges van kunstencentrum Oud Sint-Jan.

Voortaan organiseert de site Oud Sint-Jan zijn tentoonstellingen onder de koepel Xpo Center Bruges. De bedoeling is om de voormalige 19de eeuwse ziekenzalen beter te ontsluiten voor het publiek. Dat gebeurt via de permanente expo Picasso en tijdelijke tentoonstellingen. Na Body Worlds Vital vorig jaar gaat Xpo Center Bruges in mei 2016 van start met de internationale expo Wildlife Photographer of the Year van het Natural History Museum in Londen.

Kubisme

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso is al een tijdje thuis in Oud Sint-Jan, maar de nieuwe expo werpt een beter en gevarieerder licht op zijn grafisch werk. Picasso wordt samen met Georges Braque beschouwd als de grondlegger van het kubisme, maar ontwikkelde ook een eigen vorm van het surrealisme. Hij was schilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar en kermist. Hij maakte bijna 50.000 werken, waaronder 30.000 grafische werken. In Oud Sint-Jan zijn 300 originele grafische werken te bewonderen. Slechts één ander museum in de wereld, het Kunstmuseum Pablo Picasso Munster, brengt eveneens uitsluitend grafisch werk.

Erotische reeks

Picasso’s lithografieën en gravures werden in een beperkte en genummerde oplage vermenigvuldigd. Het Xpo Center Bruges concentreert zich op zijn grafisch werk tussen 1930 en 1970. Er zijn enkele zeer opmerkelijke kunstwerken bij : de metamorfosen van Ovidius en de schriftjes van La Californie, die gewijd aan zijn laatste muze en minnares Jacqueline Roque. Le goût du Bonneur is een reeks erotische tekeningen, waarin hij alle fases van het verlangen uitbeeldt. We zien een kunstenaar in de greep van zijn seksuele driften, die het vrouwelijk geslacht in al zijn rauwheid afbeeldt.

De Picasso-expo kan gecombineerd worden met een tentoonstelling van zijn tijdsgenoot Joan Miro in Xpo Center Bruges. Beide tentoonstellingen zijn gratis voor de Bruggelingen.

(SVK)

>> Info : www.Xpo-center-Bruges.be