Beiaard en doedelzak gaan samen op Torenmuziek

© GF
Redactie KW

Op 28 augustus sluit de reeks Torenmuziek af met een uniek concert. Stadsbeiaardier Koen Cosaert & La Confrérie des Muchards de Saint Druon combineren op een bijzondere wijze beiaard en doedelzak.

La Confrérie des Muchards de Saint Druon wil de doedelzak als uniek instrument in de kijker plaatsen. “Hun repertoire bestaat uit muziek die terug te vinden is in verzamelingen van Waalse en veelal Vlaamse traditionele muziek, waaronder een aantal historische beiaardboeken die veel populaire dansmuziek bevatten. Meestal polka’s, walsjes, marchen en mazurka’s”, legt gastheer Koen Cosaert uit.

Herders

Voor de uitvoering worden de traditionele ‘muchosa’s’ aangevuld met lager gestemde doedelzakken en een trom. “In het Picardisch dialect van de regio Ronse-Ath-Doornik wordt het instrument ‘muchosa’ genoemd en aan deze kant van Schelde wordt dat moezel- of muizel(zak). In Noord-Henegouwen is iemand die op een muchosa speelt een muchard. De muchards troffen elkaar in hun eigen confrérie ‘de muchards’.” Saint-Druon is de patroon van de schaapherders. Nogal wat herders waren tevens muchard. Rond 1980 werd de muchosa door een aantal, toen nog piepjonge, vooral West-Vlaamse doedelzakliefhebbers ‘geadopteerd’. In 2000 verleenden zij hun medewerking aan de eerste Rencontre de Cornemuses’ in Arc-Ainières.

“Dit feest rond de doedelzak werd opgezet door Pascale Gheux, achterkleindochter van muchard en herder Alphonse Gheux, ter herdenking aan 150ste verjaardag van de geboorte van haar overgrootvader. Uit deze samenwerking kwam de confrérie tot stand want een paar muchards uit Henegouwen maakten ondertussen deel uit van de vriendenkring.”

(PVH)

Het concert heeft plaats op 28 augustus om 20 uur aan en in de St.-Maartenskerk en het Vandaleplein.