Beaufort krijgt vijfde editie ondanks lagere subsidies

Redactie KW

Er komt van 21 juni tot 21 september 2015 een vijfde editie van de succesvolle kunsttriënnale Beaufort.


Tijdens de zomer van 2015 organiseert de provincie West-vlaanderen in samenwerking met de 10 kustgemeentes voor de vijfde en meteen ook laatste keer de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee. Het evenement kreeg als motto ‘Beaufort Buiten de Grenzen’.

4 curatoren

Hoewel trouw aan het oorspronkelijke idee van wijlen curator Willy Van den Bussche die zijn concept fundeerde op zee, strand, duinen en kunst, krijgt Beaufort15 een aantal andere accenten. Voor het eerst zijn er nu vier curatoren die het concept uitwerken: Lorenzo Benedetti van De Appel in Amsterdam, Patrick Ronse van BE-Part in Waregem, Hilde Teerlinck van Ecole Nationale Superieure des Arts in het Franse Bourges en Phillip van den Bossche van Mu-ZEE in Oostende. Een projectteam dat bestaat uit Anne Mouton, Laure-Anne Tillieux en Els Wuyts zorgt voor de inhoudelijke realisatie en praktische organisatie.

Beaufort krijgt vijfde editie ondanks lagere subsidies

De curatoren van Beaufort15 Patrick Ronse van BE-Part in Waregem, Hilde Teelinck van ENSA in Bourges en Phillip Van den Bossche van Mu.ZEE in Oostende. Lorenzo Benedetti ontbreekt op de foto. (fotoML)

In plaats van 3 kunstenaars per kustgemeente, zoals bij de vorige edities spelen nu de 3 natuur- en erfgoedlocaties een belangrijke rol : Het zwin aan de oostkust, het domein Raversyde aan de middenkust en het bezoekerscentrum De Nachtegaal aan de westkust. Op die plaatsen worden drie groepstentoonstellingen gepresenteerd. Iedere kustgemeente krijgt wel een kunstwerk van één kunstenaar of een paar kunstenaars die op die manier van De Panne tot Knokke een solotentoonstelling krijgen.

De kunstenaars worden uitgenodigd om vanuit hun artistieke visie te reflecteren en een dialoog aan te gaan rond de begrippen grens en grenslijn en om buiten de conventionele lijnen te kleuren. Ze worden momenteel geselecteerd en hun namen willen de curatoren niet kwijt, maar meer dan de grote publiekstrekkers kiezen de curatoren voor jonge en minder bekende namen.

Niet te koop

Omdat in 2017 de provinciale cultuurbevoegdheid overgedragen wordt naar de Vlaamse overheid is dit de laatste editie van beaufort door de provincie ingericht. “We willen we nog meewerken vanaf 2016 om een mogelijke volgende editie van Beaufort in 2018 op de rails te zetten. Daarover zullen we later nog overleg plegen met cultuurminister Sven Gatz. Maar eerst gaan we de vijfde editie in alle schoonheid vieren”, aldus gedeputeerde voor cultuur Myriam vanlerberghe. Het totale budget voor beaufort15 is 1,9 miljoen euro. 1,5 miljoen wordt gedragen door de provincie. Ieder kustgemeente komt over de brug met 40.000 euro. In tegenstelling met de vorige edities zal de provincie nie het initiatief niet nemen om kunstwerken te koop aan te bieden na het evenement. Beaufort loopt van 21 juni tot 21 september 2015.

(ML)