Batjes verliezen grote aantrekkingskracht voor de jeugd

© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Thomas Dubois vindt het een spijtige zaak als de Batjes de Noordhof Feesten zouden verliezen.

Dreigen duizenden jongeren en jonge gezinnen eind juni af te haken voor de Batjes in Roeselare? Het kan, zeker nadat vandaag bekend raakte dat de Noordhof Feesten, toch een van de publiekstrekkers voor veel jonge mensen, het voor bekeken houdt.
Als we het over de meer dan 80 jaar oude Roeselaarse Batjes hebben, dan hebben we het over een combinatie van shoppen en animatie. Overdag ligt de nadruk op het winkelgebeuren en is er hier en daar wat animatie. ‘s Avonds zijn het de optredens die de bovenhand halen. Ieder segment heeft een eigen publiek.

Programma te oubollig?

Het Vat van Rodenbach op vrijdag is altijd een voltreffer geweest, voor jong en oud, maar verder kregen de Batjes voor veel jonge mensen lange tijd een wat negatief imago. Het programma was te oubollig, voor deze doelgroep was er amper iets te doen en zowel de optredens op de Grote Markt als die aan het Stationsplein mikten duidelijk op een ander publiek.

Kevin & Mario

Dat de Batjes de voorbije jaren toch plots opnieuw interessant werden voor de jonge medemens, waar ik mezelf zeker toe reken, was deels te danken aan twee fenomenen. Eerst en vooral was er de komst van Kevin & Mario, twee typetjes die een parodie vormden op de stereotiepe Batjesganger. Zij stopten in 2012 op een hoogtepunt. Dat er een houdbaarheidsdatum op het duo stond, wisten ze zelf ook wel.

Familiefestival

Ten tweede had je de Noordhof Feesten, een ‘familiaal festival’ in het idyllische park van het Noordhof. ‘s Namiddags had je er kinderspelen, een poppenkastact en kon je als ouder zorgeloos genieten van een optreden en een frisse cocktail, ‘s avonds werden de stoelen aan de kant geschoven en werd er plaats gemaakt voor zuiderse beats en toffe optredens. In de loop der jaren gaf het Noordhof een podium aan bekende namen zoals Trixie Whitley, Merdan Taplak, De Dolfijntjes en vorig jaar nog ‘t Hof van Commerce. Verspreid over het weekend passeerden er 10.000 mensen.

Logistiek en financieel niet simpel

Maar vorig jaar al klonken er vanuit de organisatie negatieve signalen. Als kleinschalig festival bleek het moeilijk om voldoende sponsors te vinden, zeker als de gemotiveerde organisatieploeg al bij al vrij beperkt is. Vzw Luster bestaat uit een tiental mensen die als doel hadden om wat meer leven in de Batjes te brengen en dat is gelukt. Maar ze zijn eigenlijk het slachtoffer geworden van hun eigen succes. Ieder jaar moest het beter en beter en dat is allesbehalve vanzelfsprekend, zeker als de reglementering nog eens flink strenger wordt.

Beperkte steun

Bovendien steekt het de organisatie ook dat de steun van buitenaf altijd tot een minimum beperkt werd. Ondanks de centralisatie binnen de vzw Centrum Roeselare, was het nog iets te veel ieder voor zich. “De Centrumstraten waren ons liever kwijt dan rijk”, klinkt het cru, maar veelzeggend bij Frederik Deprez van de organisatie.
Het nieuws komt dan ook niet als een donderslag bij heldere hemel. Ik begrijp de beslissing en heb er zeker respect voor. Maar als het vat op is, dat is het op. Dat geldt echt niet enkel voor het Vat op vrijdagavond.

Afhaken? Of een nieuw initiatief?

Op deze manier dreigen heel wat jonge mensen af te haken voor de Batjes, toch hét evenement van het jaar in Roeselare. En eerlijk? Misschien ben ik wel een van die mensen. Vrijdag staat met stipt genoteerd, maar verder weet ik het nog zo niet.

Misschien kan de Grote Markt nu voor de oplossing zorgen? Daar sloeg men vorig jaar al met verschillende horecazaken de handen in elkaar voor een nieuw concept, gericht op jongeren. Helaas bleek het ‘s avonds iets te koud om er tot in de laatste uurtjes te fuiven en bleef het volk achterwege. Roeselare is een stad met heel wat geëngageerde en ondernemende mensen. Misschien is dit het sein voor anderen om zich te tonen en mee van de Batjes een feest te maken voor iedereen, jong en oud. Dat mag zeker niet verloren gaan.