Basta : De les ge(bel)speld

Redactie KW

Hoe lang zou het al geleden zijn dat een tv-programma het eerste hoofdpunt was in de journaals van zowel de VRT als VTM? Als u denkt dat hierna het antwoord volgt: zot, ik heb daar allemaal geen tijd voor, hoor, om dat uit te vogelen! Maar het zal toch lang geleden zijn. ‘Schalkse Ruiters’ misschien, met hun Zaventem-stunt? ‘Basta’ slaagde er deze week nog een keer in: nog geen 24 uur na uitzending werden de belspelletjes, het onderwerp van de tweede aflevering, geschrapt op VTM en 2BE, en dat was net geen wereldnieuws. Die aandacht zal de makers – het kwartet Neveneffecten – ongetwijfeld veel (onverhoopt?) plezier hebben gedaan.

‘Basta’ pretendeert aan humoristische onderzoeksjournalistiek te doen en slaagde daar deze keer beter in dan in de eerste aflevering. Tuurlijk had ik vorige week goed gelachen om het de duvel aandoen van Mobistar, maar tot wat het moest leiden: geen idee. En zo de Vlaamse pers te kijk zetten: foei, zeg! Maandagavond schakelden de heren Neveneffecten een versnelling hoger, inclusief het inschakelen van een mol : acteur Maxime De Winne ging undercover als belspelpresentator en dat zorgde voor de eerste gein van de avond: na zijn eerste show (shów?) werd de infiltrant verwelkomd met een feestje en een spandoek: ‘Goed mensen afgezet’. Vind ik humor, ja.

En dat was lang niet de enige keer. Absurd lollig hoe een belspelletje live werd gespeeld op een kermis en hoe mensen zich zonder slag of stoot lieten afzetten. Maar er was ook plaats voor euh, ernst. Een rekenwonder, ene Gaëtan, had zich gestort op het kraken van de rekensleutel. Anderhalf jaar zou hij er uiteindelijk mee bezig zijn en logisch ook: goed dat ik zat of ik viel omver van de hele berekening die aan de oplossing voorafging. Uiteindelijk brak het ‘moment suprême’ (copyright Jos Brink) aan: Gaëtan loste de vraag op, tot grote frustratie van de makers, zo was te horen dankzij een zendertje dat achtergelaten werd in de regiekamer, tot fysieke dreigementen toe !

Spijtig dat de belspelsaga maandagavond alle aandacht opzoog, want de hilarische intermezzo’s ten bankkantore Leemans verdienden beter. De rubriek ‘De Hendriken’ daarentegen vind ik na week twee nog altijd flauw. Wil een rekenwonder zich eens bezighouden met de berekening hoe lang ik dat nog moet aanzien?

Volgende week, zo leerde de trailer ons, zou de NMBS met Neveneffecten te maken krijgen. Moeten we het binnenkort zonder spoorwegen stellen ?