Bart Feys nieuwe dirigent bij zangkoor Cantabile uit Dadizele

Dirigent Bart Feys en begeleidster Caroline Deslée leiden Cantabile. © JS
Redactie KW

Het heeft even geduurd en binnen het bestuur van het zangkoor begon men al te wanhopen maar uiteindelijk vond men in Bart Feys een waardige vervanger voor dirigent Roald Bekaert.

De nieuwe dirigent is een 44-jarige Kortrijkzaan die afkomstig is van Wevelgem. Muziek bepaalt overigens zijn beroepsleven én vrijetijdsbesteding. “In tegenstelling tot veel andere kinderen begon ik maar op mijn twaalfde muziekles te volgen. Ik volgde notenleer en piano, maar was er meteen in de greep van zodat ik in het middelbaar onderwijs in het hogere middelbare de richting kunsthumaniora volgde in Gent. Na de kunsthumaniora volgde ik aan de Gentse Hogeschool de lerarenopleiding muzikale opvoeding gedurende drie jaar. Ik kreeg er een heel gevarieerde muzikale opleiding. Ik kon daarna ook aan de slag in het onderwijs en maak een lesgeversopdracht rond in het Kortrijkse VTI en in Spes Nostra in Heule waar ik muzikale opvoeding doceer aan het eerste, tweede en vierde jaar.”

Jeugdorkest

Maar ook zijn vrije tijd wordt helemaal ingenomen door de muziek. “Ik was vooral bezig met dirigeren. Ik was eerst actief in het jeugdorkest van De Gilde in mijn geboortedorp Wevelgem. later was ik nog dirigent in Heule en Tielt en dirigeer nu de muziekvereniging St. Jan in Marke. In bijberoep ben ik componist en schrijf ik arrangementen. Daarbij richt ik mij steeds meer naar koorwerken. Ik leid overigens ook het schoolkoor in Spes Nostra dat de naam ‘Olvida y Canta’ draagt. Wat zoveel betekent als ‘Vergeet je zorgen en zing’. In mijn regentaatsopleiding hoorde overigens ook een cursus koordirectie.”

Projectmatig werken

Bart loste dus de zorgen van het koorbestuur op en gaat de uitdaging aan. “Het klikte meteen van mijn kant, want in die korte tijd ervaarde ik het koor als een toffe bende. Met een gemiddelde van dertig zangers op de repetities op een totaal van veertig leden kan er serieus gewerkt worden. In korte tijd, een zestal repetities waarbij een aantal nieuwe liederen ingeoefend werden, was er een eerste optreden in een misviering op 1 november. En naast een repertorium liederen om de plechtigheden in de basiliek op te luisteren is het mijn ambitie om ook een deftig profaan programma aan te leren. Daarbij zal ik proberen projectmatig te werken. In eerste instantie zou ik graag volgend najaar een volwaardig concert geven.”

Nieuwe stem

De nieuwe dirigent heeft ook aandacht voor de rekrutering en het aantrekken van nieuwe zangers, daarin gesteund door de voorzitster. “Een nieuwe stem is altijd welkom”, zegt Martine Cambier. “En vooral de alten bij de dames krijgen best enige aanvulling. Dit najaar zullen wij daarvoor een actie ondernemen. Daartoe ook wordt er momenteel een website ontwikkeld die nog dit jaar online komt.” Ondertussen staat er al een optreden ingeschreven voor eind december op de Roeselaarse Kerstmarkt.

Begeleiding

Naast de dirigent komt er nog een nieuw gezicht het koor aanvullen. Voor de orgelbegeleiding bij optredens en concerten zal er beroep gedaan worden op Caroline Deslée uit Kortrijk. Zij studeerde als kind dwarsfluit aan de academies van Waregem en Harelbeke. Zij opteerde resoluut voor een muzikale opleiding in Antwerpen en haalde haar masterdiploma dwarsfluit aan het Gentse conservatorium.

Zij geeft les aan de Waregemse academie en wou nog meer. Zij besloot orgel te studeren in Kortrijk en Gent en na het behalen van haar bachelor was ze organiste in Kortrijk en Lauwe. Daarnaast gaf ze ook gesmaakte orgelconcerten. Momenteel zit ze in de laatste rechte lijn om haar master voor orgel te halen. Na een moeilijke periode zonder vaste dirigent lijkt de verdere toekomst van Cantabile weer in vaardige muzikale handen. (RBD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier