Aspes eerste stappen op de planken doet smaken naar meer

Redactie KW

Zaterdagavond vond in de Brugse Stadsschouwburg een dubbele moord plaats. Hoofdinspecteur Van In en enkele van zijn collega’s gingen samen op zoek naar de daders. Pieter Aspe, bedenker van het legendarische personage Van In, zag dat het goed was.

U herkent Niels Destadsbader, Herbert Flack en Kadèr Gurbuz. (Foto EDD)

Zaterdagavond 20.30 uur. Ik neem plaats op stoel 10 in rij G en word daarbij geflankeerd door Marijn Devalck, Showbizz Bart en An Vanderstighelen. Het doek vouwt open en Debbie Crommelinck alias Mira, de illusioniste, neemt het woord. Dat ze blij is ons te mogen verwelkomen op haar eerste illusieshow ‘Miracle’ en meteen met het echte werk zal beginnen : de truc met de dodenkist. Het lijk dat ze in die kist ontdekt, maakt echter geen deel uit van haar truc, gillend rent ze van het toneel waarop inspecteur De Swaef (Niels Destadsbader) en hoofdinspecteur Van In (Herbert Flack) hun intrede maken.

Jonge hond

Die De Swaef is nieuw bij de politie, hij wil het onderzoek leiden maar wordt daarbij teruggefloten door Van In die de jonge hond wat in bedwang houdt. Na wat haantjesgedrag komt het onderzoek op gang. We maken kennis met verschillende personages : boekhouder Harry (Peter Van de Velde), directrice Christine (Kadèr Gurbuz) en commissaris Van Nuffel (Frans Maas). Jan Schepens vertolkt de rol van theatertechnicus Freddy en Bob De Moor kruipt in de huid van Leo.

Aspes eerste stappen op de planken doet smaken naar meer

Tijdens de pauze renden enkele ambulanciers met een draagberrie de Brugse Stadsschouwburg binnen. (Foto EDD)

“Het publiek is misschien wel onze belangrijkste getuige”, laat Van In plots horen. Het zaallicht gaat aan. Marijn, Showbizz Bart, ikzelf en de rest van de zaal worden aan een verhoor onderworpen. “Was het doek voor de show gesloten?” vraagt Van In. Niet veel later komt de ware toedracht van An Vanderstighelens aanwezigheid in het publiek aan het licht als blijkt dat ze eigenlijk Kelly heet en deel uitmaakt van het verhaal.

Flirtgedrag

Vlak voor de pauze gebeurt er opnieuw iets dramatisch, een tweede persoon blijkt vermoord te zijn. In de hall van de Stadsschouwburg klinkt de sirene van de ziekenwagen loeihard en rennen enkele ambulanciers met een draagberrie naar binnen. Fictie en realiteit slaan aan het flirten. Ik betrap mezelf erop dat ik nerveus word. Iedereen kijkt naar elkaar, onbewust en ongewild. Het opzet is geslaagd, het publiek wordt helemaal meegenomen in het verhaal.

Aspes eerste stappen op de planken doet smaken naar meer

De volledige cast van ‘Moord op het theater’ en schrijver Pieter Aspe als vierde van links. (Foto EDD)

In het tweede deel volgt de ontknoping. En die is afhankelijk van de reacties van het publiek. Wie meerdere keren gaat kijken, kan dus telkens getrakteerd worden op een andere afloop. Een ding is zeker, je moet minstens één keer gaan. Dat vond ook het publiek van gisteren, of moet ik zeggen de getuigen. Met een staande ovatie lieten ze unaniem weten dat ze genoten hadden.

‘Aspe. Moord in het theater!’ is een productie van Uitgezonderd. Theater!, meer bepaald van Bob Jennes en James Cooke. De regie is in handen van Frank Van Laecke.

(EDD – foto’s EDD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier