Asisi-panorama moet jaarlijks 100.000 toeristen naar Oostende lokken

De stad Oostende denkt met de nieuwe trekpleister tot 100.000 toeristen per jaar te kunnen aantrekken. © EFOO
Redactie KW

Vanaf 2018 wil Oostende een nieuwe toeristische attractie: een panorama. Kunstenaar Yadegar Asisi zou het kunstwerk van 3.200 m² realiseren. Er worden 100.000 bezoekers verwacht voor het panorama in het teken van de Belle Epoque.

De Duitse kunstenaar Yadegar Asisi maakte al sinds 2003 gigantische schilderijen van 32 meter hoog en 110 meter lang. Die worden tentoongesteld in een rotonde waardoor de bezoeker middenin het schilderij lijkt te staan. Het Asisi Panorama in Berlijn met ‘De Muur’ en ‘Checkpoint Charlie’ als onderwerp, is één van de blikvangers vzijn. Maar ook in Leipzig, Dresden en Rouen zijn er pano’s met telkens historische achtergronden. Asisi maakte eerder ook zo’n werken over de Titanic en de Mount Everest. Oostende wil nu ook zo’n panorama op de site van de NMBS-loods nabij het station. Het schepencollege keurde het dossier goed.

“Voor dat project kloppen we aan bij Vlaanderen voor een subsidie. Afhankelijk van de subsidie zal het al dan niet gerealiseerd worden”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.a). “Maar we moeten ons dossier nog verdedigen in Brussel.” In de plannen van Oostende komt er een voorgebouw met informatie over het thema van het doek: Ensor, de Belle Epoque en de stad in die periode. In de eigenlijke panoramazaal met een diameter van 36 meter en een hoogte van 32 meter zal een groot werk over de Belle Epoque komen, met verwijzingen naar James Ensor.

Een voorbeeld van een panorama-schilderij van Asisi.
Een voorbeeld van een panorama-schilderij van Asisi.© picture alliance / dpa

Voor Oostende betekent de komst van het Asisi-panorama een grote toeristische troef: gelegen nabij de randparking en het station wordt gemikt op 100.000 bezoekers per jaar. Oostende heeft Belgische exclusiviteit voor het werk van Asisi maar toch is dit niet het eerste panorama in de stad. Over de Eerste Wereldoorlog schilderde Alfred Bastien aan groot werk. Dat ‘Yzerpanorama’ werd na 1926 tentoongesteld in een rotonde. Na WO II bleek het doek beschadigd. De rotonde werd afgebroken in 1952 en maakte plaats voor het stadhuis.

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier