‘Are we here?’ brengt videomapping met bijzondere soundtrack rond Brugse legende op Burg

De jongeren van Villa Bota © Benny Proot
Redactie KW

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart kun je van 20 uur tot 23 uur op de Burg in Brugge het gratis audiovisuele spektakel ‘Are we here?’, een loop van in totaal ruim elf minuten, bijwonen. Videomapping op een soundtrack van Moonlight Matters met als thematische rode draad de legende van het Muzikale Spook van de Spinolarei.

De voorbije week gingen jongeren in Villa Bota onder begeleiding van ervaren beeldmanipulatoren aan de slag met tekenanimatie, after effects, Photoshop, cinema 4D en stop motion. Deze workshop videomapping leverde een reeks abstracte beelden op die de komende avonden net als vorig jaar op de gevel van AC ‘t Brugse Vrije geprojecteerd zullen worden. Bij die beelden hoort uiteraard ook muziek en die werd aangeleverd door Seba(stiaan) Vandevoorde die de voorbije jaren in binnen- en buitenland naambekendheid verwierf onder zijn nom de plume Moonlight Matters. Als componist-producer remixte hij nummers van internationale kleppers als Moby, Gorillaz, Keane en Tina Turner, maar dit weerhield hem niet een aantal jongeren naar zijn landelijk gelegen studio in Sijsele uit te nodigen en samen met hen de hand aan de auditieve ploeg te slaan.

De spookpiano

Voor de soundtrack van ‘Are we here?’ putte Vandevoorde inspiratie uit de legende van het Musicale Spook van de Spinolarei. ?In het Huis ‘t Vaeghevier aan onze wereldvermaarde reien zouden bij het begin van de vorige eeuw bijzonder vreemde zaken hebben plaatsgevonden”, zegt Franky Demon (CD&V), voorzitter van de Raad van Bestuur van Het Entrepot. ?In die legende is een centrale rol weggelegd voor een mysterieuze vleugelpiano in het leegstaande huis van een gestorven muzikante. Een piano die ‘s nachts op onverklaarbare wijze uit zichzelf begint te spelen. Die klanken hielden de Bruggelingen een hele tijd in de ban. Tot de muziek op een nacht niet langer opklonk.”

Op zijn minst intrigerend. Net daarom gaf het Vandevoorde de spoorslag om er met een keur aan jongeren tussen 15 en 26 jaar mee aan de slag te gaan. ?Zelf heb ik dit nooit eerder gedaan. Misschien biedt het me inspiratie voor de toekomst“, aldus nog de Sijselenaar. ‘Are we here?’ maakt ook deel uit van B-Major!, de eerste biënnale voor muziek in Brugge, die nog tot en met zondag 5 maart loopt.

(svv)

www.hetentrepot.be/arewhere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier