Aquarelgroep Marke werkt op Buren bij Kunstenaars

Vooraan zitten v.l.n.r. Werner Decin, Ruth Allewaert, Lutgarde Dewilde en Jenny Wyseur. Achteraan staan v.l.n.r. Chantal Jacob, Viviane Bivort, Gaby Dejonghe, Herman Vandepitte, Claire Menu, Betty Roobrouck, Marie-Collette De Ruydts en Roos Deman. © EDB
Redactie KW

Aquarelgroep Marke houdt tijdens Buren bij Kunstenaars samen met meerdere kunstenaars een Open Atelier in OC Lange Munte in Kortrijk.

Aquarelgroep Marke bestaat al meer dan dertig jaar. “De groep werd destijds opgestart onder Cultuur Kortrijk”, stelt voorzitter Gaby Dejonghe, die zelf ook in Marke woont. “Onze groep wordt gesubsidieerd door stad Kortrijk en onze leden betalen een kleine som lidgeld.”

Op zondagvoormiddag en maandagnamiddag komen de leden schilderen boven de bibliotheek in Marke. Momenteel telt de groep 21 leden uit de ruime regio. Oorspronkelijk schilderden ze met olieverf, tot er plots iemand enkel aquarel deed. “Aquarel kan je ook in je living doen. Je hebt er geen storende en ongezonde oplosmiddelen voor nodig”, legt Gaby uit. “De meeste leden zijn ondertussen overgeschakeld op aquarelschilderen. Dat is echter niet gemakkelijk, want olieverf kan je overschilderen en dus constant bewerken. Met aquarel is dat veel moeilijker. Het moet vrijwel meteen juist zijn.”

“Af en toe organiseren we workshops. Ik heb die zelf al eens gegeven”, aldus Gaby. “Vorig jaar kwam Xavier Swolfs hiervoor, die is heel bekend onder de aquarellisten in België.” “We volgden met een groep ook al eens een atelier aan de Somme bij hem“, zegt medewerker Roos Deman uit Lauwe.

Inspiratie

Op zondag en maandag wordt er in Marke vrij geschilderd. Soms is een werk af tijdens een voor- of namiddag, soms is er ook langer werk aan. “We schilderen vrij, het kunnen ook naaktmodellen zijn, of uit een boek of van een foto die we maakten. Als er een opdracht gegeven wordt tijdens een workshop, is deze dan voor iedereen dezelfde.” Tijdens het vrij schilderen wordt er vaak advies gegeven aan elkaar. “We zien ook andere ideeën en doen inspiratie op. Iedereen heeft hier zijn specialiteit”, weet Gaby.

De deelname aan Buren bij Kunstenaars begon een aantal jaar geleden op de zolder waar er normaal geschilderd wordt. “We breidden daarna uit naar OC Marke, waar we vorig jaar 62 deelnemers hadden. We hadden ook particulieren uitgenodigd om met een stand naar het OC te komen.”

Dit weekend schilderen de aquarellisten in OC Lange Munte. De toegang is gratis. “Naast onze leden komen er ruim vijftien andere kunstenaars werken in OC Lange Munte. Dat gaat van fotografie, glaskunst, olieverf, keramiek, cartoons, houtsculpturen tot iconen, patchwork, acryl en recyclagewerk.” (EDB)

Buren bij Kunstenaars vindt plaats van 20 tot 22 oktober, telkens van 10 uur tot 18 uur in OC Lange Munte. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier