Antony mag gitaarles geven in Chicago

Antony Reynaert (aan de lezenaar) geeft een uiteenzetting tijdens de Masterclass in Chigago. Links staat Jure Golobic, een gitarist uit Slovenië en rechts Sergey Sinishin. © GF
Redactie KW

Mariakerkenaar Antony Reynaert beleefde zijn tofste muzikale ervaring tot nu toe. De 29-jarige oprichter van de Muziekschool Casa da Musica gaf een masterclass gitaar in het Amerikaanse Chicago.

“Ik run al enkele jaren mijn eigen muziekschool Casa da Musica op de Groentemarkt, met filialen in Gent en Kortrijk. Ook via www.gitaarles.be vinden muziekliefhebbers heel wat tips om via zelfstudie en -discipline gitaar te leren spelen. Het wereldwijde web biedt ook een forum voor internationale contacten. Zo kwam aan het licht dat er in Chigago een masterclass was, waarop een honderdtal topgitaristen vanuit de hele wereld aanwezig waren.”

“Een masterclass is een les die door een expert gegeven wordt aan verschillende leerlingen die al veel ervaring hebben met hun instrument. Ook ik droeg mijn steentje bij. Behalve goed luisteren, kreeg ik de kans mijn expertise op vlak van gitaar uit de doeken te doen.”

“De uiteenzetting verliep in het Engels, maar gelukkig is de taal van de muziek universeel. De masterclass in Chicago was voor mij een bevestiging van mijn inzet en toewijding. Ik kreeg er veel positieve reacties op mijn methodiek.”

Praktijk

Mijn methode van muziek aanleren is niet gebaseerd op puur noten lezen. In Casa da Musica verzorgen enkele ervaren lesgevers praktijkgerichte muzieklessen. Naast de gitaarlessen kunnen leerlingen er terecht voor piano-, zang- en drumles. De resultaten van onze leerlingen bewijzen dat de aanpak aanslaat. Verschillende jongeren uit onze school nemen deel aan het televisieprogramma The Voice Van Vlaanderen. We gaven ook al veel steun aan leerlingen om hun eigen band op te richten. Door de grote vraag kwam mijn verloofde Liesbeth Dhondt vorig jaar voltijds in de zaak meehelpen.”

“Tijd om te rusten is er echter niet. Het begin van het schooljaar brengt veel werk met zich mee. Het is belangrijk de lat hoog te leggen voor zowel onze leraren, leerlingen als onszelf. De verantwoordelijkheid die we hebben tegenover onze leerlingen mogen we niet vanzelfsprekend noemen. Een goede ervaring met muziek kan veel verschil maken in iemands persoonlijke ontwikkeling. Daar kan ik zelf van meespreken. Als zevenjarige begonnen mijn pianolessen in het Conservatorium in de Romestraat. Ik had geen interesse om muziekstukken noot voor noot te spelen, maar improviseerde graag. Veel steun mocht ik toen niet ervaren. Ook de scheiding van mijn ouders vormde een hinderpaal. Waar er veel ruzie is, is repeteren onmogelijk. Daardoor schrapte de lerares me als deelnemer van het klasconcert.”

Rockbands

“Gelukkig waren er in de jaren negentig veel rockbands om samen met mijn vrienden naar te luisteren. Dit inspireerde me om op veertienjarige leeftijd mijn eerste elektrische gitaar te kopen. Na enkele schuchtere pogingen om mezelf te onderwijzen, reisde ik naar Ierland. Daar bracht een gitaarleraar me de nodige didactiek bij. Deze ervaring was nuttig om mijn eigen gitaarschool Gitaar Training Studio op te richten.”

“Zowat zeven jaar geleden verbouwde ik met de hulp van wat vrienden mijn slaapkamer in mijn ouderlijk huis in de Madeliefjeslaan tot een gitaarstudio. Vanaf dan is het allemaal erg snel gegaan. Nauwelijks een paar maand later was de studio veel te klein en moesten we verhuizen naar de evenementenzaal Box 38 in de Rogierlaan. Het aantal leerlingen bleef stijgen en andere leerkrachten traden in dienst. Dit prille succes legde de basis voor de Hedendaagse Muziekschool Casa da Musica.”

“Wat de toekomst brengt, zien we wel. Dankzij de masterclass in Chicago is de band met Amerika ondertussen gesmeed. Dit kan enkel maar zijn vruchten afwerpen voor zowel leerlingen als leerkrachten”, aldus nog professioneel gitarist Antony Reynaert. (BVO)

Info : Hedendaagse Muziekschool Casa da Musica via 0486 37 97 61 of www.casadamusica.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier