Anne Provoost gaat als eerste schrijfster-in-residentie aan de slag in Het Lijsternest in Ingooigem

Het gerestaureerde en herstelde Lijsternest. (Foto JG)
Redactie KW

Dat raakte donderdagavond bij de officiële opening van het gerenoveerde en gerestaureerde Streuvelshuis en schrijversresidentie bekend.

Meer dan 200 mensen woonden de officiële opening bij. Het Streuvelshuis ging 6 jaar geleden dicht voor grondige herstellingswerken. De stabiliteit van het hele gebouw kwam in het gedrang. “Het heeft lang geduurd voor we het huis weer konden openen, maar de herstellingen die noodzakelijk waren, vergden heel wat moed, niet alleen van mijn voorganger, maar ook van wie ze moesten uitvoeren”, zei gedeputeerde Myriam Vanlerberghe.

Huis met toekomst

Vanaf zondag is het Streuvelshuis voor het brede publiek toegankelijk. “Zes maanden per jaar blijft het Streuvelshuis voor het publiek gratis toegankelijk, de zes wintermaanden gaat het dicht. Maar ook dan zal er leven zijn in het vernieuwde huis. We kozen er immers voor om hier ook een schrijversresidentie in te richten en ter beschikking te stellen van Vlaamse auteurs. De gastauteurs kunnen dan niet alleen de leefstudio in de schuur gebruiken, maar kunnen ook aan de slag in het Streuvelshuis. Op die manier brengen we de geschiedenis tot leven en geven we het huis een toekomsté”, aldus nog gedeputeerde Myriam Vanlerberghe.

De gedeputeerde raadde iedereen meteen aan om het Streuvelshuis ter plaatse ook digitaal te ontdekken. “Er zijn 30 iPads beschikbaar. Zo’n iPad assisteert de bezoeker en geeft net zoveel uitleg als de bezoeker verlangt. Voor wie heel veel tijd heeft: je kan er zelfs werken van Streuvels op lezen…”

Anne Provoost

De eerste auteur die er na de zomer zal ‘resideren’ is de uitgeweken West-Vlaamse schrijfster Anne Provoost. Een van de sprekers, auteur Erik Vlaminck, kondigde aan dat de eerste auteur die er in residentie zal verblijven komende winter, de uitgeweken West-Vlaamse schrijfster Anne Provoost zal zijn. Hij vond haar meteen ook één van de geschikte schrijvers om het werk van Streuvels te hertalen naar het hedendaagse Nederlands. Erik Vlaminck, die ook deel uitmaakte van de jury die de voorbije weken op zoek ging naar de beste Vlaamse bibliotheek, had tijdens zijn bezoekronde aan de bibliotheken vastgesteld dat het werk van Boon en Elsschot wel nog overal in de bibliotheken te vinden was, maar hij had nergens nog het werk van Streuvels gezien. “Breng hem opnieuw tot leven, hij verdient het,” zei Erik Vlaminck. “Shakespeare wordt ook hertaald, waarom Streuvels niet?”

In Oorlogstijd

Voorzitter Karel Platteau van het Streuvelsgenootschap kondigde aan dat hij een theateradaptie van het oorlogsdagboek van Stijn Streuvels had gemaakt. De theaterversie gaat volgend jaar in mei in Anzegem in De Linde in première. Acteur Oswald Maes, die bij de heropening van het Streuvelsmuseum aanwezig was, gaat de theaterversie van het Eerste Wereldoorlog-dagboek van Streuvels vertolken. Samen met actrice Hilde Vanderstraeten. Voor voorzitter Karel Platteau was Stijn Streuvels “de eerste literaire auteur in Vlaanderen” en blijft hij een ‘universele schrijver’ over wie het Streuvelsgenootschap straks het 19de jaarboek uitbrengt.

Karel Platteu werd door directeur Jan Denolf van de dienst cultuur van de provincie gehuldigd om zijn tomeloze inzet, niet alleen bij het Streuvelsgenootschap, maar ook bij de restauratie van het Streuvelshuis.

Hedwig Speliers

Omtrent de komst van Hedwig Speliers, omstreden Streuvelsbiograaf, was vooraf heel wat te doen. Speliers vertelde bij de opening hoe hij dagenlang in het Lijsternest aan het werk was geweest om een fotoboek samen te stellen over Streuvels. Hij vertelde ook over de eerste conservator wijlen Luc Schepens. Voor Speliers behoorde Streuvels ook tot het selecte groepje wereldschrijvers die zich ook als fotograaf manifesteerden. Streuvels heeft heel Vlaanderen ‘befietst’ om het landelijke leven in beeld te brengen, zei Speliers. En Streuvels had daarbij vooral aandacht voor de landelijke woningen, voor het landschap en voor het vrouwelijk schoon.

Ervaringsdeskundige

Guinevere Claeys, journaliste bij De Standaard, vertelde ‘als ervaringsdeskundige’ wat het is om in een huis als dat van Streuvels te wonen. Haar ouders woonden immers jarenlang in Jabbeke in het Permekehuis. “Het was wel leuk om aan vrienden en vriendinnen op het briefje van 1000 indertijd mijn huis en zelfs mijn kamer te kunnen tonen – op dat briefje stond het Permekemuseum afgebeeld – maar op de duur heb je genoeg Permeke gezien”, zei ze. Maar zestien jaar nadat ze er vertrok, haalde ze er De Vlaschaard uit de boekenkast van haar vader – het boek stond naast Het Bolleken van Cyriel Buysse en A Tale of two Cities van Dickens. “Ik heb De Vlaschaard in een keer gelezen. Het is gewoon een geweldig schoon boek”, wist ze te vertellen.

Meer over Het Lijsternest, over Streuvels en zijn werk in het themanummer In de Steigers, een uitgave van de dienst Cultuur van de Provincie naar aanleiding van Erfgoeddag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier