Anke Vandendriessche uit Roeselare scoort met het liedje ‘All these little things’

Anke wist met haar nummer enkele gevoelige snaren te raken. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

In het kader van de wedstrijd ‘Linken en Herinneren’, een jaarlijks initiatief van Stichting Auschwitz, heeft Barnumleerlinge Anke Vandendriessche (17) ‘All these little things’ geschreven. Een beklijvend nummer dat niet alleen bij de 14-koppige jury enkele gevoelige snaren wist te raken.

“Deze nationale wedstrijd had ‘de grenzen van de waarheid’ als thema en kwam tijdens de geschiedenislessen ter sprake”, verduidelijkt Anke, afkomstig uit Moorslede en studente Latijn-Moderne talen.

“De creatieve uitwerking was helemaal vrij. Je mocht ook een schilderij maken of een gedicht schrijven. Voor mij was het evident om dit op een muzikale manier te doen. De aangrijpende beelden van de concentratiekampen spreken voor zich en die heb ik als muze gebruikt.” Het is een gevoelig nummer geworden dat Anke zowel vocaal als tekstueel met veel passie weet te brengen, terwijl ze zichzelf op haar gitaar begeleidt. De jury loofde de prachtige muzikale compositie én uitvoering. “Ik heb het liedje al een paar keer live gebracht en zowel medeleerlingen als leerkrachten reageerden alvast heel positief.”

Auschwitz

Door haar overwinning mocht ze zaterdag laatst met een 90-koppige groep van de Stichting Auschwitz, waaronder de 5 Vlaamse en 6 Waalse laureaten, een begeleid bezoek brengen aan Kazerne Dossin in Mechelen, vanwaar de Belgische Joden tijdens WO II naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd.

“Die andere winnaars zijn toevallig ook allemaal meisjes”, grijnst Anke. “Tijdens de eerste week van het paasverlof trekken we met diezelfde groep naar Polen. We bezoeken er Auschwitz I, het museum en de nationale paviljoenen, Auschwitz II-Birkenau en het voormalige getto van Krakau. Meestal reist er ook één overlevende van die kampen mee dus het belooft een unieke ervaring te worden”, aldus Anke, die gevraagd werd haar gitaar mee te nemen om haar nummer ook daar live te brengen.

“Het bezoek aan Auschwitz belooft bijzonder te worden”

Ze bezoekt die streek trouwens twee keer op korte tijd. Volgende week gaan alle zesdejaars van Barnum op excursie naar Berlijn, Dresden én Auschwitz. Anke ontvangt op de proclamatie in juni een officieel erediploma van de Stichting en de school zelf is natuurlijk ongelooflijk trots op haar muzikale studente.

Eigen plaat

“Ooit zou ik graag met enkele gelijkgestemde zielen in een bandje willen spelen”, glimlacht dit sympathieke talent, dat momenteel een eigen cd met elf opgenomen nummers klaar heeft.

“Het is een Engelstalige easy listening-plaat geworden met country- en popinvloeden waar de tekst centraal staat. In mijn vrije tijd luister ik graag naar Coldplay en Radiohead en vorige maand zag ik in het Sportpaleis nog een optreden van Imagine Dragons. Iets totaal anders dan mijn eigen nummers. Op School of Rock, het vrij podium van Barnum, heb ik ook al een paar keer mijn ding mogen doen. Volgend jaar trek ik voor mijn hogere studies naar Gent. Dit weekend bezocht ik de afdeling Wijsbegeerte maar ook het kunstonderwijs zegt mij ook wel iets. We zien wel. De komende weken zullen mijn avonturen in de streek van Auschwitz mij misschien nog in een andere richting stuwen. Het wordt blijkbaar een aangrijpende ervaring die niemand onbewogen zal laten.” (KK)

Het nummer ‘All these little things’ kun je via haar fb-artiestenpagina ‘Anke’ beluisteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier