Amber Cavens (21) uit Wingene wint allereerste Aspe Award

Pieter Aspe bracht de winnaars persoonlijk op de hoogte. © YouTube
Redactie KW

Amber Cavens (21) wist niet wat haar overkwam toen ze werd opgebeld door Pieter Aspe en hij haar vertelde dat ze de eerste laureaat was van de Aspe Award 2015.

Als een van de jongste deelnemers mag ze met haar inzending de eerste editie van deze gloednieuwe award op haar naam schrijven. Naast eeuwige roem en een publicatie, ontvangt ze op 31 oktober de som van 1.500 euro tijdens de feestelijke uitreiking op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Uit het juryrapport: “Een beetje een Roald Dahl -achtig (‘Lamb to the slaughter’) kort verhaal, waarin een fijne balans gevonden wordt tussen karaktertekening en plot. Goede opbouw in motivatie hoofdpersonage met humoristisch toegankelijke ondertoon. Leuke vondst in aanloop en beschrijving psychose. Sterk geheel en verbeeldende zinnen. Hoe goed is een huwelijk en vooral: hoe paranoïde kun je worden? Terechte en mooie eerste winnaar van de Aspe Award.”

De eerste drie verhalen worden gepubliceerd in een speciale uitgave van uitgeverij Manteau, die vanaf vandaag wordt verspreid via Standaard Boekhandel en aansluitend op de Boekenbeurs op de stand van WPG Uitgevers.

De Aspe Award

Op 17 april 2015 lanceerde Pieter Aspe een oproep aan aspirerend schrijftalent om zelf aan de slag te gaan met de eerste zin van Het oor van Malchus, zijn nieuwe thriller, die werd voorgesteld in Blankenberge. Met de Aspe Award zal Pieter Aspe jaarlijks op zoek gaan naar nieuw crimetalent om de Aspe NV te verrijken.

De spelregels waren eenvoudig: het kortverhaal mocht maximum 1.700 woorden tellen – het éxacte aantal woorden dat Pieter Aspe élke dag schrijft -en moest openen met ‘De les eindigde met een vers uit het evangelie van Mattheus’.

Bekijk hier hoe Pieter Aspe de winnaars op de hoogte bracht:

https://www.youtube.com/watch?v=VEzhveK9LDc

Het Oor van Malchus

Intussen ligt ‘Het Oor van Malchus’ in de winkelrekken. Voor zijn 37ste boek heeft Aspe inspiratie gevonden in het religieus extremisme. Toch kiest hij voor een bijzonder plot, met katholieke radicalen die een aanslag plegen. Pieter Aspe verkocht al meer dan 3 miljoen boeken in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier