Alternatief muziekcafé Twilight in Oostende bestaat 25 jaar

© MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Café Twilight in de Oostendse Langestraat viert deze maand zijn zilveren jubileum.

Pascal ‘Passe’ Devriendt draait zo goed als van bij het ontstaan mee in de zaak. Hij staat 22 jaar achter de toog in de Twilight. “Al 19 jaar baat ik de zaak uit met mijn vriendin Wendy Coucke. Volgend jaar zal het 20 jaar geleden zijn dat we begonnen. Opnieuw een reden tot feesten? Laat maar zo”, lacht de sympathieke zaakvoerder.

“Ik begon ooit als dj in de Twilight. De vorige uitbater vroeg me of ik meer wou werken hier en niet veel later stond ik achter de toog. Sindsdien is het niet meer gestopt. De vorige uitbaters zaten hier uiteindelijk maar drie jaar. Zes dagen op zeven zal je mij achter de toog zien staan. De Twilight is een alternatief café, maar dan in de brede zin van het woord. We zijn niet louter een metalcafé. Die perceptie doet wel eens de ronde, maar strookt niet met de werkelijkheid. Er zitten hier natuurlijk wel veel metalheads. Zij maken ongeveer de helft van mijn klantenbestand uit. Niet onlogisch, want die mensen hebben geen café meer. De Barbecue in de Brabantstraat was het laatste echte metalcafé van Oostende. Zo zijn wij de enige horecazaak waar je nog eens Slayer kan horen”, klinkt het.

Metalfeestjes op de bovenverdieping

“Af en toe hebben we feesten op de bovenverdieping, zoals vaak ook metalfeestjes. Dat geeft ons de gelegenheid om beneden andere muziek te spelen. Veel hangt natuurlijk af van wat hier zit van volk. Als de mensen een nummer vragen en we hebben het in huis, dan spelen we het. Jonge bands en dj’s krijgen hier podiumkansen. Dat kan zowel boven als beneden in de zaak. Ik denk dat er hier de voorbije jaren zo’n 1.000 bands gespeeld hebben. Flatcat en The Bollock Brothers waren enkele topnamen. Heel wat grote namen uit Brazilië en Zuid-Amerika komen hier ook, vaak opkomende bands. De groepen die te gast zijn in de Twilight, betaal ik altijd uit eigen zak. Veel Oostendse groepen spelen hier hun eerste noten voor een publiek. Ik blijf die aanvragen aanvaarden, want soms worden jonge bands al eens geweigerd op andere locaties”, stelt Passe.

Toekomst van het uitgaansleven

Passe investeerde in twee televisieschermen om de meest uiteenlopende sportwedstrijden uit te zenden. “Beneden staat de klank nooit aan, boven wel. Zo komen liefhebbers van de Britse voetbalcompetitie ook aan hun trekken.” Hoe zag Passe het uitgaansleven veranderen? “Met ups en downs. Er zijn goede jaren en slechte jaren. De afgelopen zomer was heel goed voor ons, de winter moeten we soms doorspartelen. Jongeren zitten soms liever achter hun computerscherm dan dat ze in de namiddag op café gaan.”

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier