Alsmaar groener Ieperfest begonnen onder stralende zon

Redactie KW

Om 13 uur mocht het lokale Turbowarrior of Steel de 24ste editie van Ieper Hardcore Festival, kortweg Ieperfest, openen.

De komende drie dagen verwacht de organisatie 10.000 tot 12.000 hardcore-, punk- en metalliefhebbers.

Ieperfest wordt georganiseerd door het Ieperse jeugdhuis Vort’n Vis vzw en Genet Records vzw. Ruim 200 vrijwilligers werken mee om alles in goede banen te leiden. Het festival vindt plaats op een weide langs de Poperingseweg in Ieper, maar momenteel is men er bezig met de aanleg van een nieuw fietspad. “Door de aanleg van het fietspad verliezen we wel wat festivalterrein, wat ons ertoe bracht te kiezen voor een compactere benadering“, zegt mede-organisator Davy Bauwen. “We behouden wel onze vier podia, Main Stage, Marquee, Trench en More Than Music-tent, maar de Marquee-tent is wel wat groter dit jaar. Het laat ons toe er de volledige bar in onder te brengen.”

Al het afvalwater wordt opgevangen en rechtstreeks naar het waterzuiveringsstation gestuurd

Ieperfest is ondertussen befaamd voor haar inspanningen om de ecologische voetafdruk van het festival zo klein mogelijk te houden en viel daarvoor al verschillende keren in de prijzen. Zo is er louter veganistisch eten te verkrijgen op de festivalweide. Dit jaar leggen ze de lat nog iets hoger. “Al het afvalwater wordt opgevangen en rechtstreeks naar het waterzuiveringsstation gestuurd”, legt Davy uit. “Het aantal droge wc’s wordt ook gevoelig uitgebreid. Nieuw dit jaar is de invoering van een systeem met herbruikbare bekers: via een waarborg worden de bekers opnieuw ingezameld en proper afgewassen. Waar mogelijk maken we gebruik van herbruikbare borden en zelfs herbruikbare frietbakjes, een unicum.”

Artiesten die backstage eten op ons festival, eten rechtstreeks uit onze eigen tuin

Ieperfest rekent ook op de festivalbezoeker om zijn steentje bij te dragen. “Na het succes van vorig jaar hebben we ook besloten de Eco-Camping uit te breiden. We wekken groene stroom op met zonnepanelen, die we in aantal opgedreven van acht vorig jaar tot 24 dit jaar. Verder experimenteren we met een mobiel rietveld om water te zuiveren. Ook het vermelden waard is onze Ieperfest Garden, waar onze vrijwilligers gedurende het jaar zelf groenten kweken. Artiesten die backstage eten op ons festival, eten rechtstreeks uit onze eigen tuin.”

Maar natuurlijk gaat het ook vooral om muziek. “In totaal spelen er 66 bands. De muziek varieert van punkrock tot verschillende soorten hardcore, van death metal tot postcore. Voor ieder wat wils dus. Headliners op vrijdag zijn Sick Of It All, die hun dertigjarig bestaan komen vieren, en The Black Dahlia Murder. Jello Biaffra – frontman van de legendarische groep Dead Kennedys, Cro-Mags en H2O zijn de toppers op zaterdag. Zondag is het uitkijken naar Agnostic Front, Dyng Fetus en Pro Pain. Met deze affiche lokken we bezoekers uit heel de wereld. Er zijn kaarten verkocht in meer dan twintig landen, onder meer in Tanzania, Maleisië, Canada en Nieuw-Zeeland.”

Naast de drie muziekpodia heeft Ieperfest ook een More Than Music-tent, waar verschillende ngo’s en actiegroepen een plaats krijgen om hun verhaal te vertellen. “Festivalgangers zijn meer dan welkom in onze MTM-tent voor debat en creativiteit ten voordele van een wereld in verandering. Ook leden van bands die we programmeren vinden in de MTM-tent vaak een podium om in debat te gaan over de thema’s die hen zelf begeesteren“, zegt Davy.

Alsmaar groener Ieperfest begonnen onder stralende zon

Vrijdagmiddag om 13 uur mocht Turbowarrior of Steel Ieperfest openen in The Trench. “Voor ons is dit een droom die uitkomt”, zegt zanger-gitarist Jonas Vandamme uit Kemmel, die samen met zijn broer Jorg en Gianni Vuylstecker uit Vlamertinge de band vormt. Ze omschrijven hun muziek als ‘catchy sing-a-long turbotrash. “We brachten twee cd’s uit en hebben heel veel opgetreden. In 2016 alleen al zitten we aan meer dan dertig shows. We hebben ondertussen al gespeeld in Spanje, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Nederland, Frankrijk… We zijn drie gasten die maar twee dingen hebben: onze job en onze band. Al onze vrije tijd steken we in de band, maar dat is omdat we het zo graag doen. Ieperfest is voor ons dan ook een hoogtepunt, een bekroning.”

(TOGH)