Alidor Dolfing maakt nieuwe kortfilm in een Dixi-toilet in Wevelgem

Redactie KW

In hun tweede kortfilm ‘Out of the blue, into the black’ filmt het regisseursduo Alidor Dolfing in een uitvergroot, roterend Dixi-toilet van een halve ton.

Na het internationale parcours van hun debuut-kortfilm ‘Wien for Life’ (2014) en de pakkende docu ‘One man show’ (2017) in de Canvasreeks “4×7”, is Alidor Dolfing van het regisseursduo Mark Bouwmeester en Nyk Dekeyser klaar om een volgende bouwsteen in hun eigenzinnige oeuvre te leggen. En zoals bij elke werf hoort daar een Dixi-toilet bij. In de film raakt de jonge Flament opgesloten en levensgevaarlijk gewond in een Dixi-toilet tijdens een storm op een muziekfestival. Nog niet klaar om te sterven, vecht hij wanhopig tegen tijd en ruimte.

Toilet van halve ton

De complexe opnames zullen voornamelijk plaatsvinden binnen de beperkte ruimte van een Dixi-toilet. Om zo efficiënt mogelijk te kunnen filmen, worden een aantal originele blauwe Dixi-toiletten met de bekende bruine deur gebruikt. Bovendien werd voor een indringende hallucinatie-scène een uitvergrote Dixi gemaakt van een halve ton die kan roteren in een stalen constructie, geïnspireerd op een beroemde scène uit ‘Royal Wedding’, waarin Fred Astaire op het plafond van zijn huiskamer danst. Voor de hoofdrol stelden zich meer dan honderd jongeren kandidaat. Verspreid over drie dagen deden ze auditie in Gent. Laurens Aneca wist met zijn doorleefde vertolking de regisseurs te overtuigen en de hoofdrol van Flament weg te kapen. De andere rollen worden gespeeld door Klaas Duyck en Verona Verbakel.

Emotionele trip

In deze film willen de regisseurs iets vertellen over jongeren, over adolescentie, over het leven en het overleven van de puberteit. Daarnaast is er het uitdagende technische aspect. De film zal gedraaid worden met diverse camera’s, waaronder oude types smartphones. “De bedoeling is de cinematografische grenzen van kortfilm af te tasten zonder dat het een exposé van technisch kunnen wordt“, aldus Alidor Dolfing. “Het dramatische gegeven van de overlevingsstrijd van de jonge Flament primeert. We willen de kijker in dit ‘one-location-drama’ meenemen op een emotionele trip.” De draaiperiode van de film, geproduceerd door Xavier Rombaut voor Bulletproof Cupid, vindt plaats van 21 tot 25 augustus in een studio in Wevelgem en op locatie in Balegem en Lovendegem.