Alexander Vantournhout danst Raphaël in De Spil

Stadsgenoot Alexander Vantournhout danst op 20 en 21 januari in De Spil. © (Foto SB)
Redactie KW

Stadsgenoot en stadsambassadeur Alexander Vantournhout brengt op 20 en 21 januari zijn spectaculaire dansvoorstelling Raphaël in cultuurcentrum De Spil. Het duet twijfelt of het nu dans, circus of een gevecht is. Voor het laatst te zien in ons land.

Dans is niet de makkelijkste kunstvorm en ook in De Spil worstelen de programmatoren om volle zalen te trekken voor een dansvoorstelling. Als een stadsgenoot komt dansen in het cultuurcentrum dan mag het wel iets meer zijn. Alexander Vantournhout staat met Raphaël zelfs twee avonden geprogrammeerd. De kijkers mogen zich opmaken voor uitzonderlijke hedendaagse dans.

In Raphaël ontmoeten twee lichamen elkaar. Vantournhout danst samen met Raphaël Billet een heel intense voorstelling die soms op een gevecht lijkt. Alexander danst actief en handelend terwijl Raphaël de rol van levenloos ding toebedeeld kreeg. Samen dansen ze een geforceerd duet, een wankele dans waarin de één de ander tracht te manipuleren tot de ideale sparringpartner, pop of dood ding.

Dans/circus

Alexander Vantournhout werd in Roeselare geboren in 1989 en studeerde hedendaagse dans aan het PARTS in Brussel. Ter illustratie dat hedendaagse dans en circus steeds dichter bij elkaar staan, vond je hem ook terug in de Ecole Supérieure des Arts du Cirque. De ene richting bekwaamde hem in de artistieke reflectie, de andere trainde hem op fysieke excellentie. Zo wordt hij dé verbindingsfiguur tussen circus en dans in Vlaanderen.

“Het zal een speciaal optreden zijn want het is de Belgische dernière. We spelen daarna nog in Hongarije en Kroatië en dan stopt deze tournee. Raphaël is wel een heftige, radicale en niet zozeer een feelgoodvoorstelling. Ik ben dan ook benieuwd wat mijn grootouders, zus en schoonbroer zullen zeggen.”

Kijkcijfers

“Volle zalen zijn geen evidentie voor dit genre maar gelukkig heb ik daar niet zoveel last van op mijn tournees. Ik denk dat het in Roeselare ook een structureel probleem is. In veel andere steden is dat minder. Naast het driejaarlijks straattheaterfestival de Groote Stooringe hebben we hier geen andere dans- of theaterfestivals. Er ontbreekt dus bovenlokale uitstraling waardoor men voor mijn genre weinig toeschouwers uit de agglomeratie kan aantrekken. Die trekken naar Brugge, Kortrijk, Oostende of zelfs Tielt waar er productiehuizen en dansgezelschappen zijn. Daar krijg je meer kansen om dansers te ontmoeten, het creatieproces te volgen en try-outs en premières mee te maken.”

“Persoonlijk vind ik ook dat het gebouw weinig uitstraling heeft. Het lekkere restaurant sluit relatief vroeg de deuren na een voorstelling. Tja, je kan dan nog zoveel inzetten op promotie en communicatie maar als er geen verandering komt, zie ik weinig potentieel voor betere kijkcijfers voor dans in de toekomst.”

Voor de voorstelling van Alexander Vantournhout op 20 januari liggen momenteel de laatste tickets klaar. Op 21 januari is er wel nog heel wat keuze. Let wel, de kaarten zijn voor dit dansoptreden niet genummerd.

Meer info en tickets op www.despil.be.

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier