Alex Vanhee uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Poperinge

Redactie KW

In een volle zaal Palace werd rock- en concertfotograaf Alex Vanhee uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van de stad Poperinge.

Alex Vanhee (51) werd geboren in de Poperingse wijk Chèvremont en woont nu in Assebroek. “Ik studeerde grafische vormgeving, maar ik schakelde over naar de fotografie, met als specialiteit muziekoptredens. Ik woonde als kind in de schaduw van de Maekeblydezaal, waar toen werkelijk de wereldtop van de hardrock optrad. Maar ik was toen te jong om er te mogen naartoe gaan. Maar mijn inspiratie komt wel daar vandaan. Die optredens waren zo luid dat ik vanuit mijn slaapkamer het hele concert kon volgen.”

De optredens waren zo luid dat ik vanuit mijn slaapkamer het hele concert kon volgen

“De jongste 25 jaar had ik dan ook de hele wereldtop van zangers en groepen voor mijn lens. Van Lou Reed tot Iggy Pop, David Bowie, Toots Tielemans, Arno, Luc Devos enz. Ook alle vedetten die ooit op het podium van Folk Dranouter stonden, heb ik gefotografeerd. Een speciale voorkeur voor zwart-wit of kleur heb ik niet. Maar kranten of websites eisen nu wel altijd kleur.”

“Nu maak ik foto’s van optredens in alle concertzalen in België, Frankrijk en Nederland. Mijn bedoeling is altijd om backstage te raken, om daar de echte persoon achter de artiest vast te leggen. Maar als rockfotograaf, vooral voor De Morgen en de site van de VRT, neem ik nog veel zwart-wit foto’s.”

“n mijn tentoonstelling, die nog gratis loopt tot 10 september in de gotische zaal van het stadhuis, maakte ik ook een ruimte vrij voor Poperings talent. De fotoboeken die ik uitgaf, zijn eigenlijk romans zonder woorden“, aldus Alex Vanhee. Hij kreeg uit handen van Cultuurschepen Loes Vandromme van de Cultuurdienst van de stad Poperinge een grafisch werk en een cheque.

Alex Vanhee uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Poperinge

De Prijs voor Meest Verdienstelijk cultureel Poperingenaar ging naar Martine Platteau, die zich haar hele haar leven heeft ingezet als lerares voor het kantonderwijs in Poperinge. Zij was ook de grote voortrekker van LadyKant. Onlangs ging ze met pensioen. Zij kreeg een artistiek aandenken en een cheque maar was niet aanwezig tijdens de prijsuitreiking

Operazander Bavo Orroi kreeg de Trofee voor Opkomend Talent, goed voor een cheque van 500 euro. Hij studeert momenteel nog operazang in München, waar hij ook woont. Een tweede Eervolle Vermelding was er voor Liese Bonduelle, radioreportagemaker voor de VPRO in Nederland, en presentatrice op ondermeer Studio Brussel.

(AHP – foto’s MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier