Al drieduizend foto’s uit Lo-Reninge op Westhoek Verbeeldt

De vrijwilligers uit Lo-Reninge zetten al meer dan 3.000 oude foto's uit Lo-Reninge op Westhoek Verbeeldt. Op de foto zittend vooraan Achthoek-coördinator Dieter David, Clara Notebaert, Maria Phlypo en Roger Feryn en rechtstaand Rigobert Declercq, Ronny Denys, schepen Wout Cornette, Frans Dekeirel en burgemeester Lode Morlion. (foto KVCL)
Redactie KW

De werkgroep ‘Lo-Reninge Verbeeldt’ plaatste al meer dan drieduizend oude foto’s op Westhoek Verbeeldt.

Westhoek Verbeeldt is een regionale beeldbank met bedreigd particulier beeldmateriaal uit de Westhoek, dat samen met vrijwilligers en enkele professionals wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Daarnaast wordt de beeldbank aangevuld met beelden uit publieke collecties zoals die van archieven en musea. In Lo-Reninge zijn sinds 2010 een vijftal vrijwilligers actief.

“We gaan in onze eigen gemeente onder meer op zoek naar unieke foto’s, affiches en prentbriefkaarten”, zegt Ronny Denys, een van de vrijwilligers. “De beelden, maar ook de verhalen die er aan vasthangen, worden samen bewaard in de beeldbank. Het is eigenlijk een digitale versie van de vroegere fichebak.”

De 3.000ste foto die de vrijwilligers online zetten, een foto van de middenstandsreceptie tijdens de opening van het Caesarshof in Lo. (foto Westhoek Verbeeldt)
De 3.000ste foto die de vrijwilligers online zetten, een foto van de middenstandsreceptie tijdens de opening van het Caesarshof in Lo. (foto Westhoek Verbeeldt)

Iedere eerste vrijdagnamiddag van de maand komen de vrijwilligers samen in het ontmoetingscentrum in Reninge. “Iedereen is er welkom”, zegt Ronny. “We zijn trouwens nog op zoek naar mensen die de vrijwilligersgroep willen versterken. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar loreninge.verbeeldt@gmail.com.”

Het drieduizendste beeld is een foto van 3 juli 1968 van de middenstandsreceptie in het intussen verdwenen Caesarshof in de Hogebrugstraat in Lo. De vrijwilligers dronken vrijdagnamiddag in aanwezigheid van burgemeester Lode Morlion, schepen van Cultuur Wout Cornette en de coördinator van het intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband Achthoek Dieter David een glaasje op het ronden van de kaap van 3.000 foto’s. Voor de hele Westhoek staan er samen al meer dan 56.000 online op www.westhoekverbeeldt.be. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier